Autor textu: Vladimír Bačišin
22.11.2019

Abeceda ekonomiky - inovácia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:www.pixaby.com

Bratislava 22.11.2019 (Skolske.sk)

Joseph Alois Schumpeter je rakúsky a americký ekonóm, ktorého hlavnými myšlienkami boli inovácia a dynamický rozvoj trhového systému.  Pojem inovácia zaviedol vo svojej práci Theorie der wirtschaftlichen Entwicklung (Teória hospodárskeho vývoja) z roku 1911. Inováciu definoval ako presadenie teda nie len vynájdenie, novej kombinácie výrobných faktorov podnikateľmi, pričom neskôr v texte ako inováciu označuje priamo túto novú kombináciu. Inovácia je podľa jeho hypotézy to, čo spôsobuje rast hospodárstva; v čase absencie inovácií sa hospodárstvo pohybuje v stereotypnom kruhu.

Do ekonomickej teórie pojmom kreatívna deštrukcia. To znamená, že stará ekonomická skladba musí byť zničená. Na základe nej musí byť vytvorená nová skladba. Kreatívna deštrukcia je základom inovácie v ekonomike a podnikaní

V čom je podstata tvorivej deštrukcie? Deštrukcia, alebo rozbitie je kľúčovým prvkom pre ekonomiku a pre teóriu podnikania. Predstavme si, že máme rodinný dom. Je starý, schátralý. Preto sa s ním nemôžeme nikde pohnúť. Keď ho zbúrame a použijeme jeho tehly na nový dom, je to všetko v poriadku. Pozrime sa na iný príklad. Predstavme si, že existujú marhule. Ak chceme inováciu, vymyslíme si marhuľový džem, ale aj marhuľový džús. Podstata je rovnaká, ale jej premena na iný produkt môže byť rôzna. Tvorivá zmena, alebo deštrukcia je vtedy keď niečo staré vymení niečo nové.  

Ako sa internet stal zdrojom tvorivej deštrukcie? Príkladom tvorivej deštrukcie je knižný obchod s knihami Amazon. Jeho základom bola myšlienka obchodu prostredníctvom internetu. Podstatou bolo skrátenie cesty medzi ponukou a dopytom po knihách. Nájdem knihu na internetovej stránke a cez ňu si ju kúpim.
​​​​​​​
Existuje päť základných druhov inovácie:  zavedenie nových výrobkov, alebo pôvodných produktov s novými vlastnosťami; zavedenie nových výrobných metód a nových metód predaja; používanie nových materiálov; nová organizácia trhovej pozície napríklad zavedenie, alebo vytvorenie,  alebo prelomenie monopolu; otváranie nových  trhov. Stručne povedané inovácia je niečo nové.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]