Autor textu: Ing. Jana Štefánková, Ph.D.
22.11.2019

Katedra chémie Fakulty prírodných vied UCM v Trnave má nový NMR prístroj

Na Slovensku je prvým tohto typu zakúpeným pre potreby výuky a výskumu. 

Foto: UCM

Trnava 22.11.2019 (Skolske.sk)

V októbri bola zrealizovaná takmer dvojročná snaha pre rozšírenie prístrojového vybavenia Fakulty prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (FPV), pracovisku Špačince, o stolový NMR prístroj.

NMR je skratka pre jadrovú magnetickú rezonanciu. Verejnosť ju pozná z prevedenia vo forme tomografu pre neinvazívne trojrozmerné zobrazovanie vnútorných orgánov, napr. mozgu. Prístroj reflektuje prítomnosť a chemické okolie atómov vodíka a uhlíka, ktoré sú prítomné v každom organizme. Za vývoj a aplikácie NMR bol udelený rad Nobelových cien v r. 1943, 1944, 1952, 1991, 2002 a 2003.

Stolový NMR prístroj PULSAR od výrobcu Oxford Instruments je nová kategória pre vysokorozlišovaciu metódu identifikácie organických zlúčenín, bioorganických derivátov, liečiv, stavebných zložiek nukleových kyselín, bielkovín a enzýmov. Na Slovensku je prvým tohto typu zakúpeným a inštalovaným pre potreby výuky a výskumu v laboratóriu Jadrovej magnetickej rezonancie, ktoré je súčasťou Analyticko-diagnostického centra Fakulty prírodných vied a v širšom chápaní Univerzitného vedeckého parku UCM v Trnave.

Jeho výhody si pod vedením vedúcej laboratória RNDr. Zity Tokárovej, PhD. vyskúšali aj diplomanti a v súčasnosti sa už na ňom realizuje výuka v rámci laboratórnych cvičení pre študentov od tretieho ročníka bakalárskeho stupňa. Tým sa stáva bežnou a nenahraditeľnou súčasťou výuky a výskumu realizovaného na Fakulte prírodných vied. Výhodou stolového NMR prístroja je najmä jeho cenová dostupnosť oproti sálovým zariadeniam operujúcim pri vyšších frekvenciách budiaceho žiarenia a vyšších magnetických poliach. Prevádzka si nevyžaduje špecializovaný kolektív pracovníkov a jeho obsluha je nenáročná. Táto v praxi často nevyhnutná identifikačná technika je teraz prístupná aj pre študentov, ktorí si produkty z laboratórnych cvičení alebo záverečných prác budú schopní podrobiť tomuto typu analýzy prakticky okamžite.
  
Ing. Jana Štefánková, Ph.D.
Vedúca oddelenia práce s verejnosťou UCM v Trnave


pic
Foto: UCM
pic
Foto: UCM
pic
Foto:UCM

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]