Autor textu: TASR
25.11.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Literatúra pre deti z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 25.11.2019 (Skolske.sk)

Nové tituly románu o Jánošíkovi, reedícia knihy Moji milí Slováci, romantického príbehu aj literatúry pre deti z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Spisovateľka a režisérka Mariana Čengel Solčanská prichádza s novinkou Jánošík. Zbojník Jánošík netvorí dejiny, dejiny ho obklopujú. Kaleidoskopický román o dejinách a predkoch prostredníctvom opisu drásavo strašných osudov jednotlivých postáv formuluje otázky a túžbu po odpovediach o zložitej identite štátov, národov i jednotlivcov. Šokujúco brutálny príbeh zločinca Juraja Jánošíka odohrávajúci sa v posledných desaťročiach stavovských povstaní na území Uhorska je úplne zbavený romantizujúceho pátosu a ukazuje jeho osobnú tragédiu na pozadí krvavých udalostí konca 17. a začiatku 18. storočia. Jánošík, Rákócziho pešiak, súčasť jeho divokej soldatesky zloženej zo sedliakov a čvargy bez domova, naučený zabíjať, znásilňovať a mučiť, sa po rozpade povstaleckej armády mení na lesného tvora živiaceho sa zločinom. Jeho zatvrdnuté srdce trápené dávnym tajomstvom sa začne premieňať až v okamihu, keď sa neodvratne priblíži koniec.

      V reedícii vychádza legendárna kniha z pera Júliusa Satinského Moji milí Slováci s podtitulom Listy rodákom o nebezpečenstvách, ktoré im hrozia. V zbierke nájde čitateľ štyridsať listov Slovákom na rôznorodé témy, o cudnosti, o Slovenkách, o demokracii či starobe. Prvýkrát kniha vyšla tesne po nežnej revolúcii, no Satinského odkazy sú aj v dnešnej dobe až mrazivo aktuálne. Mnohé fejtóny sú doplnené o humorné a trefné karikatúry od samotného autora. Texty pôvodne vychádzali v novinách Národná obroda.

      Britsko – americký spisovateľ Patrick Ness je autorom romantického románu o vášni a sebaobetovaní Noc žeriava. Magický príbeh je inšpirovaný prastarými japonskými mýtmi o vzťahoch medzi rodičmi a dospelými deťmi, medzi rozvedenými partnermi aj medzi kamarátmi a kolegami. George Duncan je štyridsaťosemročný Američan žijúci v Londýne. Rozvedený, kontakt s dcérou má obmedzený na minimum a je osamelejší, ako si je sám ochotný priznať. Vlastní malý obchodík s tlačiarenskými službami, v ktorom sa venuje svojej vášni, zo stránok kníh vyrába miniatúrne sošky. Deň po tom, ako v záhrade objaví postreleného majestátneho žeriava, mu do života vstúpi Kumiko. Sčista-jasna sa zjaví v jeho obchodíku s ponukou na spoluprácu. Ona tvorí nádherné obrazy z najjemnejšieho peria a s Georgeovými papierovými soškami majú šancu stvoriť niečo úchvatné. George nedokáže odolať jej kráse a tajuplnej povahe.

      Melmoth je názov nového románu anglickej autorky Sarah Perryovej. Helen Franklinová už pred mnohými rokmi odišla z Anglicka. V Prahe, kde pracuje ako prekladateľka, našla pokojné útočisko. To sa však zmení, keď jej priateľ Karel objaví v knižnici zvláštny list, spoveď a záhadné varovanie pred Melmoth, temnou bytosťou, ktorá sa objavuje v ľudových legendách a obskúrnych rozprávkach. Podľa povier Melmoth cestuje časom a ľudí, ktorých presvedčí, aby sa k nej pridali, uvrhne do večného zatratenia.

      Spisovateľka Diana Mašlejová prichádza s novinkou Stratený zajko na Islande. Rozpráva príbeh o priateľstve, láske, tolerancii a potrebe konať dobro. Podobne ako v predchádzajúcej knihe Stratený Zajko v Paríži, hrá dôležitú úlohu potreba prekonať strach v prospech lásky a pre druhých. Zajko si už v Paríži čo-to zažil. Čelil zubatému potkanovi, nenásytnej strake a vlastnému strachu. Neprešiel ani rok a opäť sa nešťastnou náhodou ocitá v nemilej situácii. Musí si však zachovať chladnú hlavu. Na islandskej pošte v balíčku znenazdajky spozná zajačiu kamošku Kláru. Srdiečko mu ihneď poskočí, naberá odvahu a snaží sa ich oboch zachrániť. Na cestách čelia rôznym tvorom, trolom i zverom. A či sa dostanú naspäť zdraví domov, to sa ešte len uvidí.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]