Autor textu: Vladimír Bačišin
25.11.2019

Abeceda ekonomiky - transformácia ekonomiky

 TA SR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixeles

Bratislava 25.11.2019 (Skolske.sk)


Ekonomická reforma sa začala v Československu robiť po roku 1989. Jej hlavným cieľom bol prechod od plánovanej k trhovej ekonomiky. Premena sa nazýva aj pojmom transformácia. Robila sa preto, lebo vertikálne riadenie ekonomiky, zhora, nadol, bolo brzdou nielen ekonomického ale aj kultúrneho rozvoja.
​​​​​​​
Prečo prebehla transformácia ekonomiky v Československu rýchlo?  Dôvodom pre rýchlu transformáciu bolo to, že centrálne plánovaná ekonomika a trhová ekonomika, nemôžu byť dlhodobo vedľa seba.  Bolo to aj kvôli tomu, že ceny boli skreslené a neodrážali reálne ekonomické vzťahy. Bolo nereálne, aby takzvané riadiace centrum rozhodovalo ďalej o tom, o čom by mali ďalej rozhodovať ľudia a podniky. Plánovacia komisia lepšie nevie aké mydlo si radšej kupujú ženy. Nevie, ani to aký typ žiletiek sa má predávať.
 
Ekonomickej transformácii napomohol rozpad Rady vzájomnej a hospodárskej pomoci. To bola medzinárodná organizácia bývalých socialistických krajín.  Systém bol nepružný. To znamená, že sa nevedel prispôsobovať zmenám.
 
Aké boli základné kroky ekonomickej transformácie? Prvým krokom bolo to, aby sa zaistili prostredie, v ktorom nebola veľmi vysoká úroveň hladiny cien. Po prvé, to znamenalo úspornú rozpočtovú politiku. Po druhé znamenalo to, že štátna banka obmedzila poskytovanie peňazí ekonomike.
 
Ďalším krokom bolo vymedzenie nových vlastníckych vzťahov. To znamenalo premenu štátnych podnikov na akciové spoločnosti, ale aj vznik celkom nových podnikov.
Posledným okruhom zmien je odstránenie plánovaných cien a ich nahradenie trhovými cenami,  Radikálna ekonomická reforma, alebo transformácia vytvorila sociálne problémy. Štát kvôli tomu vytvoril sociálnu záchrannú sieť.
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]