Autor textu: TASR
27.11.2019

Analýza poukazuje na slabú citovanosť členov vedeckých a umeleckých rád v SR

Na medzinárodné porovnanie bola zvolená bibliometrická databáza WoS.

Foto: To dá rozum

Bratislava 27.11.2019 (TASR)

 Výkonnosť členov vedeckých a umeleckých rád vysokých škôl na Slovensku v publikačnej a umeleckej činnosti je otázna. Svedčia o tom výsledky analýzy iniciatívy To dá rozum, ktorá porovnávala publikačné výstupy členov rád s výstupmi ich kolegov v odbore v zahraničí, ale aj v rámci Slovenska. Informovala o tom Renáta Hall, riaditeľka iniciatívy.

      "Vplyv vedeckých a umeleckých rád na rozvoj kvality vedeckej a umeleckej činnosti na našich vysokých školách je vďaka ich právomociam zásadný. Preto je dôležité aj prostredníctvom publikačnej a umeleckej činnosti poznať výkonnosť ich členov vo svojich vedných a umeleckých oblastiach," ozrejmila dôvody komparácie Hall.

      Analyzované dáta podľa nej ukazujú, že len malá časť vedeckých rád ako celkov sa pohybuje okolo svetového priemeru v citovanosti vedeckých prác svojich členov. "Podobne je to aj pri vedeckých a umeleckých radách na humanitne a spoločensky zameraných školách porovnávaných s priemerom publikačných a umeleckých výkonov na Slovensku," dodala.

      Na medzinárodné porovnanie bola zvolená bibliometrická databáza Web of Science Core Collection (WoS). "Z hodnotených 84 vedeckých rád z celkového počtu 149 mali v porovnaní s vedcami v zahraničí iba štyri nadpriemerný výkon a iba tri výkon približujúci sa svetovému priemeru," informovala o tom Hall. Podobné výsledky prinieslo aj porovnanie členov vedeckých rád, ktorých menej ako tri štvrtiny mali aspoň jeden výstup vo WoS za desať rokov a boli na humanitne a spoločensky orientovaných školách. U nich boli hodnotené ohlasy na publikácie registrované v Centrálnom registri evidencie publikačnej činnosti (CREPČ). "Len osem z 54 týchto rád malo celkový výkon nad priemerom produktivity všetkých členov slovenských vedeckých rád a dve boli tesne pod priemerom," uviedla. Výstupy členov rád na umelecky zameraných vysokých školách boli zasa hodnotené na základe umeleckých výstupov registrovaných v Centrálnom registri evidencie umeleckej činnosti (CREUČ). "Aj v tomto prípade boli len dve umelecké rady z 11 nad priemerom a jedna na úrovni priemeru," skonštatovala riaditeľka iniciatívy To dá rozum.

      Za uvedenými výsledkami možno podľa iniciatívy hľadať výrazne horšie podmienky práce vedeckých a umeleckých pracovníkov na Slovensku v porovnaní so zahraničím, podfinancovanie vedeckej a umeleckej činnosti, ale i rozsiahlu byrokraciu, ktorá brzdí jej rozvoj.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]