Autor textu: TASR
27.11.2019

Národný konvent o EÚ na Jesseniovej lekárskej fakulte UK 

Štátny tajomník MZVEZ SR F. Ružička diskutoval s hosťami a študentmi o EÚ.

Foto: MZVEZ

Martin 27.11.2019 (Skolske.sk)

Na pôde Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine sa 26. novembra 2019 uskutočnilo už jedenáste zo série podujatí Národného konventu o Európskej únii v rámci programu strategickej komunikácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky #MYSMEEU s účasťou zahraničných hostí, Verenou Seiser, poradkyňou spolkovej kancelárky Rakúska pre európske záležitosti a Vladimirom Drobnjakom, poradcom predsedu vlády Chorvátska pre zahraničnú politiku a európske záležitosti. Spolu s moderátorkou podujatia Zuzanou Gabrižovou diskutovali so študentmi o výzvach súčasnosti a budúcnosti Európskej únie. Podujatie otvorila dekanka Jesseniovej lekárskej fakulty Andrea Čalkovská.

      Štátny tajomník rezortu diplomacie František Ružička vo svojom úvodnom vystúpení uviedol: „Národné konventy o EÚ na slovenských univerzitách sú vhodnou príležitosťou pre diskusiu s mladými ľuďmi a so širokou verejnosťou. Zaujíma nás názor mladých, ako vnímajú Úniu, ako vidia svoje miesto v nej, aké otázky ich trápia. Kde by chceli vidieť EÚ o 5-10 rokov, ako sa Únia chce popasovať s globálnymi otázkami ako je klimatická zmena, či migrácia.” V súvislosti s účasťou zahraničných hostí konštatoval, že „Prítomnosť hostí z iných členských štátov potvrdzuje, že Slovensko je rešpektovaným partnerom v EÚ. Nie je osamotené, má výborný koaličný potenciál a je schopné efektívne presadzovať svoje záujmy v úzkej spolupráci s ďalšími členskými štátmi. Záujem zahraničných partnerov o model konventu s mladými ľuďmi je potvrdením relevantnosti dlhodobej, konzistentnej a zmysluplnej diskusie s verejnosťou, aj v kontexte nárastu dezinformačných kampaní a zavádzajúcich tvrdení.” Poslucháčov zaujímali výhody a benefity, ktoré plynú z členstva v EÚ, úloha a možnosti malých a stredných štátov, migrácia, ako čeliť dezinformáciám a populizmu či následky brexitu z pohľadu štúdia a práce vo Veľkej Británii po jej odchode z EÚ.

      V nasledujúcom paneli s poslucháčmi fakulty, Pavlom Faťunom a Borisom Ďuranom, diskutovali aj mladí diplomati Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Vanda Šipošová a Patrik Turošík. Diskusii dominovala problematika vnímania Únie očami širokej verejnosti, osobitne mladej generácie.

      V rámci sprievodného programu už tradične prebiehali aktivity zamerané na podporu kritického myslenia a zvyšovanie povedomia o našom členstve v euroatlantických štruktúrach pre študentov a pedagógov stredných škôl, ktorú pripravila iniciatíva Sebavedomé Slovensko. Súčasťou programu bola aj výstava bábok Memo Gym zobrazujúca dôležité osobnosti slovenskej a európskej histórie.

      Projekt Národný konvent o EÚ v rámci programu #MYSMEEU má za cieľ podporovať širokú spoločenskú diskusiu na Slovensku o aktuálnych témach týkajúcich sa Európskej únie, s osobitným dôrazom na jej budúcnosť a miesto Slovenska v nej.

      Konvent zároveň predstavuje aj príležitosť/priestor pre názory verejnosti a mladých ľudí, ktoré štát a inštitúcie EÚ reflektujú pri formulovaní ďalších politík.

      TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]