Autor textu: Tereza Szalaiová
01.12.2019

Skvelý tip na výlet: Betliar

Gemerská dedina Betliar pri Rožňave má toho, čo ponúknuť!

Foto: Tereza Szalaiová

Bratislava 1. decembra (Skolske.sk) 

Len tri kilometre od baníckeho mesta Rožňava sa v gemerskom regióne nachádza dedinka s názvom Betliar známa honosným kaštieľom rovnakého mena. Kaštieľ Betliar, ktorý patril rodu Andrássyovcov je jediný zachovaný kaštieľ na Slovensku so svojím pôvodným majetkom a dodnes je lákavou atrakciou pre turistov. Či už máte radi prechádzky v parku alebo obdivujete klasicistickú architektúru, tento honosný kaštieľ si vás určite získa. História kaštieľa sa začala písať ešte v stredoveku, keď rodina Bebekovcov, ktorá vlastnila územie Betliara v 16. st. postavila zámok v renesančnom štýle. Neskôr toto územie prepadlo do rúk cisárskeho dvoru, ktorý ho spravoval prostredníctvom svojich kapitánov na hrade Krásna Hôrka.

Prvým z rodu Andrássyovcov, ktorý získal správu nad Betliarom bol Peter I. Andrássy a odvtedy sa začala ich dlhoročná vláda, ktorú prerušil až Matej II, keď získal betliarske majetky od Ferdinanda III. Na konci 17. storočia sa vytvorili dve vetvy rodu delením rodového majetku – staršia betliarska sídliaca na Betliari a mladšia monocká sídliaca na Krásnej Hôrke. Dodnes sa vo vstupnej hale kaštieľa nachádza rodokmeň, ktorý rozdeľuje obidve vetvy a je dostupný širokej verejnosti. Interiér kaštieľa je plný umeleckých diel, nábytku, obrazov príslušníkov rodu a kníh.

Azda najhonosnejšou a najzaujímavejšou miestnosťou je práve knižnica, ktorú dal postaviť gróf Leopold Andrássy v 18. storočí a ktorá obsahuje viac ako 20 000 zväzkov kníh. Patrí k nim aj dielo tzv. „železného grófa“ Emanuela I. Andrássyho, najvýznamnejšieho majiteľa tohto kaštieľa, ktorý o svojich cestách po Afrike a Indii napísal rozsiahly cestopis „Cesty vo východnej Indii.“ Ďalšiu časť interiéru zaberá rozsiahla zbierka dovezených exotických suvenírov, zbraní a poľovníckych trofejí, ktorá sa nachádza v spodnej časti kaštieľa. Vo vzácnej klenotnici sú vystavené rôznorodé vyznamenania, rády a klenoty rodu. V druhej polovici prízemia kaštieľa je znázornené bývanie a život služobníctva, ktoré si Andrássyovci nesmierne vážili.

Obe nadzemné podlažia sú venované spôsobu bývania šľachtického rodu. Prvé poschodie tvorí rad prechodných miestností, kde môžeme pozorovať život predkov, ktorí tu trávili čas. Turisti majú možnosť vstúpiť do Porcelánového kabinetu, Prípravovne jedál a samotnej Jedálne, môžu sa pozrieť na Poľovnícky salónik so stolovaním a malou pracovňou alebo obdivovať krásy orientálnej kultúry v Orientálnom salóne. V severnej časti tohto poschodia sa zas nachádzajú spálne pre dámy a pánov.Na druhom poschodí môžu návštevníci obdivovať spoločenské miestnosti od luxusných salónikov po Čajovňu a spomínanú Knižnicu, ktoré striedajú dámske a pánske hosťovské izby.

Okrem toho sa tu nachádza aj predsieň, ktorá mala slúžiť ako komunikačný priestor a minigaléria. Exteriér kaštieľa tvorí prevažne anglický park, kde môžete stretnúť množstvo rodín s deťmi alebo mladé páry, ktoré tu trávia svoje voľné dni. Zakladateľom parku bol koncom 18. st. Leopold Andrássy a dodnes patrí medzi najzachovanejšie historické parky Slovenska. Je vhodný na príjemnú prechádzku alebo čítanie kníh a teší sa obrovskej popularite aj miestnych obyvateľov Betliara.

Na pravej strane od kaštieľa sa nachádza bývalá kuchyňa Andrássyovcov, z ktorej prenášali jedlo priamo do jedálne. V súčasnosti budova slúži na predaj lístkov. Prednú časť kaštieľa zdobí fontána so sochou Psyché od sochára Ferdinanda Barbedienne a je lemovaná starostlivo obstrihanými a udržiavanými kríkmi, čo celému kaštieľu dodáva nádych elegancie a honosnosti.

​​​​​​​V parku sa ďalej nachádza množstvo menších stavieb a dekorácií v klasicistickom a romantickom štýle. Na svoje si prídu aj milovníci egyptskej kultúry, nakoľko sa v prízemnej časti kaštieľa nachádza stála expozícia Egyptológie, v ktorej sú vystavené zberateľské kúsky rodiny Andrássyovcov. Aj vďaka tomu sa dnes Betliar, ako jedno z mála šľachtických sídel, môže pýšiť kolekciou egyptských pokladov. Turisti tu môžu nájsť múmiu kňaza Amona z 12 st. p. n. l., múmiu dieťaťa z 5 st. p. n. l a množstvo amuletov a drobných predmetov z tohto obdobia. Kaštieľ Betliar patrí nepochybne k jedným z najkrajších zachovaných pamiatok Slovenska. V dedinke blízko kaštieľa sa nachádza množstvo reštaurácií a kaviarní, a tak môžete výlet za históriu spojiť s príjemným posedením a gurmánskym zážitkom. Pokiaľ stále neviete kam na výlet s rodinou, kaštieľ Betliar je určite skvelou voľbou. Vaše deti sa priučia niečomu novému a budú mať skvelý zážitok z nádherného prostredia. 2019 (Skolske.sk)

pic
Foto: Tereza Szalaiová
pic
Foto: Tereza Szalaiová
pic
Foto: Tereza Szalaiová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]