Autor textu: Sára Trajčíková
02.12.2019

Tip na výlet: Vila Tugendhat

Domov pôvodných majiteľov Grety a Fritza Tugendhatovcov je otvorený pre návštevníkov z celého sveta.

Foto: Sára Trajčíková

Bratislava 2. decembra (Skolske.sk)

Stojí dom postavený bez rozpočtu za návštevu?

Keď v roku 1929 architekt van der Roth navrhol vilu Tugendhat, asi nepredpokladal, že prežije vojnu, zapíše sa do zoznamu UNESCO alebo bude námetom na film. Dnes je domov pôvodných majiteľov Grety a Fritza Tugendhatovcov otvorený pre návštevníkov z celého sveta.

Vila sa nachádza v pokojnom susedstve na kopci na Černopolní ulici v Brne. Po vile, v priestoroch ktorej boli počas druhej svetovej vojny ustajnené kone, sa však dnes návštevníci musia pohybovať s návlekmi na nohách. Prehliadky sa konajú každú hodinu.

Zaujímavosťou tejto vily je okrem známej sklenenej izby aj šatník na kožuchy či trezor ukrytý v knižnici. Táto majestátna budova má rozlohu 5600 metrov štvorcových a mohla by rozprávať či už o období, keď v nej žila rodina Tugendhatovcov, alebo aj o tom, ako v nej sídlila tanečná škola alebo fyzioterapeutické centrum. Hlavné podlažie ponúka výhľad nielen na dominanty Brna, hrad Špilberg a dóm sv. Petra, ale aj rozľahlú záhradu a susediaci dom Grétiných rodičov o pozemok nižšie. Ten je taktiež sprístupnený verejnosti.

Čo môže návštevníkov nepríjemne prekvapiť je fakt, že takmer nič z vystaveného nábytku nie je originál. Veľký okruh pozostávajúci z troch častí trvá zhruba hodinu a pol pričom nemáte možnosť si na nič z vystaveného nábytku sadnúť. Fotografovanie v priestoroch vily je za poplatok 10 eur. Výhodou je však možnosť navštíviť záhradu nezávisle od vily.
​​​​​​​
Posledná rekonštrukcia tejto vily skončila v roku 2012. Pokiaľ máte záujem o jej návštevu neoplatí sa čakať. Vstupenky bývajú vypredané mesiace vopred. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]