Autor textu: Tereza Szalaiová
03.12.2019

Boxerské údery v kostole

Pred násilím v Neapole chráni mladých ľudí boxerský ring.

Foto: Reuters/Remo Casilli

Bratislava 02.12.2019 (Skolske.sk) 

Zanedbaná štvrť v talianskom Neapole Rione Sanita je známa svojou kriminalitou a zločinom. Mnoho mladých ľudí sa v tejto chudobnej oblasti pripája k mafii a často končia za mrežami. Farár Antionio Loffredo sa rozhodol poskytnúť mladým bezpečné miesto a otvoril im brány kostola aj mimo omše. Chodba v kostole Santa Maria della Sanita zo 17. st. sa premenila na boxerský ring, kde majú dospievajúci možnosť odreagovať sa a vypustiť svoje emócie.

Nico Rodriquez, 21-ročný Neapolčan, je jedným zo 60 mladých ľudí, ktorí využívajú výhody ringu. Zatiaľ, čo Rodriquez trénuje box v talianskom kostole, pred jeho bránami je počuť výkriky a údery za zvuku sirén z policajných áut. Spomedzi troch talianskych mafií vrátane Cosa Nostra a  'Ndrangheta je Commora jedným z hlavných lákadiel pre mladých ľudí bez práce. Je to vďaka tomu, že patrí medzi najväčších zamestnávateľov v tejto oblasti. Podľa štatistického úradu Elabroazione Osservatorio Statistico bola v minulom roku nezamestnanosť mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov v Neapole 39,7%.

Farár Antionio Loffredo tvrdí, že nemôže zmeniť neapolskú situáciu len otvorením boxerského ringu, na to je potrebné, aby začalo konať vedenie Neapolu. On sa však snaží ukázať, že zmena sa dá dosiahnuť a poukazuje na problémy a nebezpečenstvá ulice. Hovorí, že ak môže aj nebezpečná štvrť ako je Rione Sanita ponúknuť nádej pre mládež, ktokoľvek môže. Rodriquez hrá na lesný roh už 10 rokov a dúfa, že po ukončení špecializovaného hudobného inštitútu, bude mať možnosť pripojiť sa k orchestru. Práve dôvera získaná v ringu mu pomáha v nasledovaní svojich snov.

​​​​​​​A prečo sa farár Loffredo rozhodol práve pre box? Mladí svoje frustrácie a hnev prenesú do boxerského vreca namiesto toho, aby sa dostali do konfliktu na ulici. Navyše sa učia disciplíne a pravidlám hry, ktoré sú pre mladých Neapolčanov veľmi dôležité. Je to pre nich nie len fyzické, ale aj psychické uvoľnenie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]