Autor textu: Vanesa Čuriková
03.12.2019

Bežné kúsky mení na umelecké dielo  

Záľuba mladej učiteľky ťa nadchne.

Foto: Vanesa Čuriková

Bratislava 3. decembra (Skolske.sk) - 

Handmade a slovenské ľudové vzory sú stále in a trendy. O to viac, ak ide o handmade kúsky so slovenskými tradičnými prvkami. Tieto vzory môžeme vidieť všade , od doplnkov v domácnosti až po oblečenie a šperky. Kreativite sa medze nekladú a každý jeden umelec má svoj vlastný rukopis. 

Jednou z kreatívnych umelcov je aj Petra Mikulová, ktorá pochádza z Ilavy a tejto svojej záľube sa venuje už niekoľko rokov. Na facebooku a instagrame vystupuje pod menom Petra Arte, kde môžete nájsť jej jedinečné kúsky. Ale čomu sa vlastne Peťa konkrétne venuje ? Svoju vášeň si našla v maľovaní rôznych vzorov na oblečenie či doplnky, a mimo toho sa venuje aj vyrábaniu šperkov. Tak to aj celé začalo.

Na začiatku som sa chcela len odlíšiť, no potom moje kúsky učarovali aj kamarátkam a blízkym. Časom sa moja práca rýchlo rozšírila a teraz sa z nej teší množstvo ľudí. To je dôvod, prečo tvorím.Na začiatku som sa chcela len odlíšiť, no potom moje kúsky učarovali aj kamarátkam a blízkym. Časom sa moja práca rýchlo rozšírila a teraz sa z nej teší množstvo ľudí. To je dôvod, prečo tvorím.

Peťa odmalička milovala umenie, rada kreslila a maľovala. Aj keď vyštudovala strednú umeleckú školu, vždy ju to ťahalo k učiteľstvu. No na výtvarníctvo nezanevrela a okrem slovenčiny a biológie, vyučuje aj výtvarnú výchovu na základnej škole. Preto handmade práca je len v rámci jej záujmovej činnosti. Ako je vidieť Peťa je naozaj aktívny človek, ktorý nielen že učí mladých ľudí, ale aj vytvára originálne veci pre ostatných. Je veľkou inšpiráciou pre nás všetkých, pretože dokazuje, že čas je len relatívny pojem.
„Všetko to postupne začalo bižutériou, neskôr maľovaním kabeliek, peňaženiek, až potom oblečením a teniskami, batohmi, dokonca šatami a kabátmi.“ Samozrejme ani páni nezostali nepovšimnutí. Aj pre nich Peťa tvorí tričká s rôznymi nápismi alebo maľované motýliky s ľudovými vzormi, ktoré sú momentálne veľmi populárne. Ak sa to dá zhrnúť,  Peťa je schopná pretvoriť všetko, po čom srdce zákazníkov piští. A tých je naozaj veľa, nielen tu na Slovensku a v okolitých štátoch, ale napríklad jej  balíček cestoval aj do Londýna,  dokonca aj do  Ameriky.

pic
Foto: Vanesa Čuriková

„Každý pozná tie dni, kedy sa úplne nedarí a vtedy je najlepšie prestať a dať si pauzu, prejsť sa a až potom sa vrátiť k práci.“ Peťa sa k samotnej tvorbe stavia precízne, avšak občas sa stane, že sa niečo úplne nepodarí. Vtedy nastupuje fantázia, aby všetko bolo dokonalé. No čo je dôležité, žiadne šablóny nepoužíva. Všetko tvorí z vlastnej hlavy, predstavy a kreativity.
Každý jeden kúsok je aj o trpezlivosti. Samotná práca zaberie v priemere 2-3 hodiny, no postupné schnutie farieb  trvá  24 hodín. Celý proces tvorby je veľmi dôležitý a záleží aj na drobných detailoch, či už pri tvorení a dokončovaní vzorov, ale aj distribúcii a marketingu. Všetko treba pekne zabaliť, podľa potreby do krabičky, mäkkej tašky, papiera a už len bezpečne poslať do rúk majiteľa. Aj na to Peťa myslela, a preto si vytvorila vlastné logo Petra Arte (zo španielčiny), vizitky, etiketu a pečiatku.  Samozrejme nezabudne každý kúsok nafotiť a postnúť  sledovateľom.

pic
Foto:Vanesa Čuriková

Aj tu platí, ak nie je o čom snívať do budúcna, nič ťa nebude motivovať a posúvať vpred. „Je to ešte asi ďaleká budúcnosť, no raz by som určite chcela mať vlastný kamenný obchod. Ale čo viem, že v blízkej budúcnosti bude, tak je to kolekcia otec/syn a mama/dcéra, neskôr to budú prvé šaty, na ktoré sa veľmi teším, pretože ich ušije moja mamina a ja si ich sama ručne namaľujem. No a časom chcem určite spustiť e-shop.“

Držíme Peti palce, aby sa jej podarilo všetko, čo si naplánovala a možno ešte niečo na viac. Ak ťa zaujala jej práca, určite nezabudni navštíviť jej facebook alebo instagram, a niečo pekné vytvorí určite aj pre teba.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]