Autor textu: Vladimír Bačišin
03.12.2019

Abeceda ekonomiky - spoločnosť s ručením obmedzeným

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 03.12.2019 (Skolske.sk)

Ako nám napovedá pomenovanie spoločnosti s ručením obmedzeným, tento typ podniku ručí len tými peniazmi, ktoré do neho vložili. Prvé partnerstvá, ktoré boli predchodcami  právnych subjektov sa objavili v starom Ríme. V rímskom práve bola dohoda o partnerstve dohodou, podľa ktorej boli dve alebo viaceré osoby spojené kvôli ekonomickému cieľu. Taká je aj dnešná podstata spoločnosti s ručením obmedzeným. Obmedzené ručenie znamená, že ak by firma skracovala, nikto spoločníkom nesiahne na osobný majetok. Tento typ firmy môže založiť najmenej jeden človek, ale najviac ich môže byť päťdesiat.
 
Ako funguje spoločnosť s ručením obmedzeným?. Ak je v tejto firme len jeden majiteľ zakladá sa zakladateľskou listinou. Ak je ich viac firma sa zakladá na základe spoločenskej spoločenskou zmluvou. Okrem formálnych dokumentov treba vložiť do spoločnosti 5000 EUR.  Vkladá sa peniazmi, ale aj majetkom rôzneho druhu. Môže to byť technika, či technológie, ale aj duševné vlastníctvo. Majetok firmy sa podľa výšky sa rozdeľuje na podiely.
Spoločnosť s ručením ako aj iné obchodné spoločnosti vznikajú zápisom do Obchodného registra. To je verejný register kde sa zapisujú podniky rôzneho druhu.
 
Ako sa riadi spoločnosť s ručením obmedzeným? Tento typ firmy sa spravuje konateľmi, ale riadi ho valné zhromaždenie. Valné zhromaždenie schvaľuje účtovné doklady, rozdelení zisku. Okrem to valné zhromaždenie schvaľuje odmenenie konateľov.  Stretáva sa najmenej raz do roka  Firma by mala v obchodnom registri ukladať zákonom uložené listiny. Za názvom firmy nasleduje skratka z troch písmen – s. r. o. Spoločnosť s ručením obmedzeným ja najrozšírenejším typom firmy v Slovenskej republike.  Spoločnosť s ručením obmedzeným ručí len do výšky majetku spoločníkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]