Autor textu: Školské.sk
04.12.2019

Výnimočný rozprávkový večer bude opäť v Schaubmarovom mlyne

Nie všetky priestory mlyna sú bežne dostupné, počas Noci literatúry budú otvorené.

Foto: Detská noc literatúry v Schaubmarovom mlyne

Pezinok/Bratislava 04.12.2019 (Skolske.sk)

Po mimoriadnom úspechu Detskej noci literatúry privítajú opäť v sobotu 14. decembra v unikátnych priestoroch Schaubmarovho mlyna deti a rodičov a prostredníctvom rozprávok sa vydajú na Cestu za svetlom.

Schaubmarov mlyn je už pomerne známym kultúrnym bodom, ktorý navštevujú nielen Pezinčania, ale aj obyvatelia Bratislavy a blízkych miest. Nie všetky priestory mlyna sú bežne dostupné, no my ich počas Noci literatúry pre návštevníkov otvoríme. Okrem mlynice, strojovne a priestorov, ktoré slúžia ako výstavné sály, otvoríme aj rozľahlú povalu a domček, ktorý využívajú umelci počas rezidencií.

Na piatich stanovištiach budú paralelne prebiehať čítania tak, aby si každý návštevník mohol vypočuť všetky príbehy. Na šieste stanovište bude však vstup povolený len dospelým.  
   

Cesta za svetlom

Témou, ktorá prepája šesť príbehov, je Cesta za svetlom. Svetlo na konci cesty (či tunela) však každý vidí trochu inak a každého poháňa vpred vidina niečoho iného. Pre niekoho je tým svetlom viera v boha a kométa, ktorá ukázala pastierom Jezuliatko. Pre iného istota v rodine, láska, dobrodružstvo či nezištné priateľstvo. Niekto chce dosiahnuť bohatstvo a niekto spokojnosť so sebou samým. Všetci však máme v sebe nádej, že prekonáme svoj strach, vlastnú pýchu alebo neistotu a k svojmu svetlu sa aspoň priblížime. V Schaubmarovom mlyne sa nám to určite podarí!
Mimochodom, deň pred Nocou literatúry, teda 13.12. má meniny Lucia. Meno pochádza z latinského Lucius, čo znamená svetlý, žiariaci. Dospelí, ktorí sa neboja hrôzostrašných príbehov, si legendu o Sv. Lucii budú môcť vypočuť na špeciálnom stanovišti na povale mlyna. 

Šesť zastávok, šesť osobností, šesť príbehov


Príbehmi pútnikov prekonávajúcich najrôznejšie prekážky na ceste za svojím svetlom a aj samotným mlynom prevedú osobnosti spod Malých Karpát: historička, etnologička a bábkoherečka Agáta Petrakovičová Šikulová, výrazný pezinský tenor Juraj Illavský, hudobník Marián Kováč, prekladateľka Eva Kenderessy, Saša Petrášová z vydavateľstva Slovart a pre dospelých bude čítať Barbora Brichtová, ktorá sa venuje deťom a rodinám v ohrození, storytellingu a združeniu EduDrama.
Schaubmarov mlyn je ideálnym miestom na rodinné podujatie tohto typu, pretože jeho tri poschodia plné autentickej mlynskej technológie, priľahlé budovy a sad ponúkajú množstvo útulných zákutí. Večerné predvianočné podujatie pri svetle bateriek bude veľkým zážitkom pre deti aj dospelých, pričom spoznajú aj osobnosti spojené s regiónom, ale aj súčasnú literatúru pre deti a mládež od slovenských a zahraničných autorov.    

PROGRAM
 
17.00 – 17.15 Otvorenie detskej noci literatúry na nádvorí mlyna
Čítania budú prebiehať v 20 minútových intervaloch:
17:20 - 17:40
17:40 - 18:00
18:00 - 18:20
18:20 - 18:40
18:40 - 19:00
19:00 Ukončenie

----------------------------------------------------------------------------------------------
Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie. Ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Okrem expozície o mlynárstve sa tu nachádza aj galéria, v ktorej dostáva priestor najmä moderné a súčasné umenie a dizajn. Mlyn sa venuje aj organizovaniu sprievodných podujatí zameraných na vizuálne umenie, prírodu, životné prostredie, remeslá a jedlo. Priebežne počas roka sa v ňom konajú workshopy, komentované prehliadky, trhy, koncerty, rezidencie a ďalšie podujatia pre odbornú aj širšiu verejnosť. Prebiehajúca výstava Do divočiny predstavuje diela (najmä) súčasných slovenských umelkýň a umelcov zaoberajúcich sa témou divokej prírody. „Príroda“ alebo „divočina“ existujú ako konštrukty ľudskej mysle, ktoré staviame do opozície voči „civilizovanému“, čiže človekom obývanému a stvárnenému prostrediu.
Výstava sa zameria na moment vstupovania (civilizovaného) človeka - jednotlivca do divočiny, do ktorej prichádza z rôznych dôvodov - najmä však preto, aby hľadal a nachádzal stratené vedomie jednoty.
----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]