Autor textu: Tereza Szalaiová
05.12.2019

Vegánstvo vs. vegetariánstvo

Ktorá forma rastlinnej stravy je lepšia a aký je medzi nimi rozdiel?

Foto: Shutterstock.com

Bratislava 04.12.2019 (Skolske.sk) 

Téma, ktorá sa v posledných rokoch tak búrlivo diskutuje a každý deň prináša nové a nové poznatky. Väčšina svetovej populácie sa stále prikláňa k jedeniu mäsa, a však ľudí prechádzajúcich k rastlinnej strave je čím ďalej, tým viac. O výhodách rastlinnej stravy už snáď nikto nepochybuje, no stále je tu nezodpovedaná otázka, ktorá je témou mnohých debát. Aký je rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom a ktorý spôsob stravovania je pre nás a našu planétu lepší?

Vegateriánstvo – ako vzniklo a aké sú jeho druhy

Vegetariánstvo je najrozšírenejšou formou alternatívnej výživy. Siaha až do dávnej histórie, kedy bol tento spôsob života v starovekom Grécku úzko spätý s nenásilným konaním proti zvieratám. Niektorí ľudia prejdú na vegetariánsku stravu len na určité obdobie, iní podľahnú tomuto spôsobu stravovania na celý život. Dôvody sa líšia. Mnoho ľudí musí obmedziť konzumáciu mäsa zo zdravotných dôvodov a postupne sa z nich stanú vegetariáni, iní zas nemôžu zniesť utrpenie a zabíjanie zvierat a mäso prestanú jesť z etických dôvodov a niektorých k vegetariánstvu viaže ich vierovyznanie, ako napríklad budhizmus či hinduizmus. Rozlišujeme niekoľko foriem vegetariánstva. Lakto-ovo vegetariáni tvoria najrozšírenejšiu skupinu a okrem mäsa môžu jesť takmer čokoľvek. Lakto vegetariáni si odopierajú nie len mäso, ale aj vajíčka, zatiaľ, čo mliečne výrobky konzumovať môžu. Ovo-vegetariáni zas nejedia nič zo živočíšnych produktov okrem vajec. A potom sú tu vegáni, ktorí odmietajú všetko, čo si vyžaduje využitie zvieraťa.

Vegánstvo – trend alebo spôsob života?

Keď sa povie slovo vegán, mnohým napadne holohlavý hipster s bradou, ktorý vysedáva na bezlaktózovom latte v Urban café. Toto označenie však v sebe nesie omnoho viac ako novodobý trend. Vegánstvu inklinuje čoraz viac ľudí a to najmä kvôli teórii, ktorá sa stáva čoraz viac populárnou. Podľa stránky The Vegan Society je vegánstvo definované ako spôsob života, ktorý sa snaží vyhýbať sa, najviac ako je možné a aplikovateľné, všetkým formám využívania a krutosti k zvieratám kvôli jedlu, oblečeniu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu. Znamená to, že kým to vaša situácia povoľuje, mali by ste sa snažiť, čo najviac znížiť utrpenie zvierat. Častokrát totiž nevegáni útočia na vegánov, že sú pokrytci, keď berú lieky testované na zvieratách. Pre planétu má však oveľa väčší význam človek, ktorý sa snaží šíriť osvetu neubližovania živým tvorom a dá si tabletku, keď to jeho zdravie vyžaduje, ako niekto, kto si každý deň dá výdatnú porciu mäsa.  Pozor na nedostatok živín Mäso je bohaté na živiny ako vitamíny a minerály a mnoho ľudí tvrdí, že odstrihnutím mäsa z jedálnička si spôsobíte zdravotné problémy. Je pravda, že rastlinná strava nemusí byť najzdravšia, pokiaľ si neviete plnohodnotne doplniť všetky látky, ktoré vaše telo potrebuje. A však, ak si starostlivo vyberáte potraviny aj podľa ich výživového zloženia, vegánstvo môže byť tou najzdravšou formou stravovania. Častým argumentov „mäšožravcov“ býva, že vegáni majú nedostatok bielkovín, pretože tie obsahuje iba mäso a mliečne produkty. To však vôbec nie je pravda, pretože na bielkoviny sú bohaté aj mnohé rastlinné produkty ako strukoviny, obilniny, sójové výrobky, alebo rôzne náhrady mäsa ako tempeh či seitan. Ďalšou kategóriou sú tuky, a tie sa nachádzajú v rôznych semiačkach, orechoch, rastlinných olejoch či v avokáde. Minerály je možné doplniť z obilnín a strukovín, pšeničných klíčkov, tofu, orechov či semien. Vitamíny sa zas nachádzajú v ovocí a zelenine. Problematickým môže byť vitamín B12, ktorý sa nevyskytuje v žiadnom z rastlinných produktov, a tak je potrebné nahrádzať ho prostredníctvom výživového doplnku a vitamín D, s ktorým však často majú problém aj nevegáni, nakoľko existuje len veľmi málo potravín, ktoré ho obsahujú a najlepšou formou ako tento vitamín získať do organizmu je trávením primeraného času na slnku. Čo si vybrať? Ťažko povedať, aký druh stravovania je pre človeka najlepší, pretože každý organizmus vyžaduje niečo iné a mali by sme mu dodávať predovšetkým to, čo potrebuje. Menej cholesterolu a živočíšnych tukov znamená nižšie riziko obezity, vysokého krvného tlaku či obsahu tuku v krvi. Príjem vlákniny a antioxidantov, ktoré sú bohaté práve na rastlinnú stravu zas znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Vegánstvo je prísnejšou formou vegetariánstva a vyžaduje si silnejšiu sebadisciplínu, no pokiaľ ste schopní dostatočne si nahrádzať všetky potrebné látky a taktiež sa neobmedzovať v chuti, môže to mať veľké benefity nie len pre zvieratá, ale aj pre vás!

Zdroje: https://www.zzz.sk/clanok/6557-vegetarianstvo-a-veganstvo-plusy-a-minusy
https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism
https://veganstvo.org/veganska-strava/
https://sk.medlicker.com/1441-doplnky-stravy-pre-veganov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]