Autor textu: Mária Tarišková
05.12.2019

Včielka – tréning čítania, ktorý pomáha a baví!

www.vcielka.online

Foto: www.vcielka.online

Bratislava 05.12.2019 (Skolske.sk/OTS)

Počuli ste už o aplikácii Včielka? Dúfame, že áno! Včielka je pôvodom česká online aplikácia, ktorá sa slovenskej pedagogickej verejnosti predstavila tento rok v máji na bratislavskej konferencii usporiadanej ŠPÚ. Po následnej sérii prázdninového testovania sme tento rok v septembri mohli Včielku konečne vyhlásiť za definitívne dokončenú a pripravenú pomáhať deťom na Slovensku s čítaním. V Českej republike výhody Včielky využíva viac ako 350 škôl, čo predstavuje mnoho pedagogických pracovníkov (prvostupňoví učitelia, asistenti pedagóga aj špeciálni pedagógovia). Pridáte sa k nim a inovujete svoj prístup k výučbe čítania?

Prečo učiť čítanie práve s aplikáciou Včielka?
Čitateľské zručnosti detí sa podľa prieskumov, bohužiaľ, neustále zhoršujú. Je čím ďalej, tým náročnejšie udržať pozornosť a záujem žiakov v triede. Zároveň tiež pribúda detí, ktoré potrebujú individuálny prístup (najmä žiaci s diagnózou špecifické poruchy učenia či žiaci s odlišným materinským jazykom). V prostredí inkluzívneho školstva je však plnenie tohto zadania veľmi náročné, a to vzhľadom na variabilitu potrieb aj možností jednotlivých detí. Využitie online aplikácie Včielka umožňuje tento problém efektívne riešiť.

Aplikácia sa zameriava na rozvoj techniky čítania, porozumenia čítanému textu, počiatočné písanie aj podporu fonologických zručností a funguje vo svojej podstate ako individuálny tréner čítania pre každého žiaka. Dokáže sama diagnostikovať problémové oblasti a navrhnúť cvičenia ušité na mieru konkrétnemu jednotlivcovi. Tieto cvičenia potom naďalej adaptívne prispôsobuje podľa pokroku žiaka. Výhodou je možnosť prepojenia dohľadu nad týmto pokrokom. Dôjde tak v prípade potreby k unikátnemu prepojeniu žiakovho výkonu v škole, doma aj na špecializovanom pracovisku.

Tréner pre jednotlivých žiakov – čítanie šité priamo na mieru
Včielka je ideálnym pomocníkom na individuálnu prácu so žiakmi so špecifickými vzdelávacími potrebami či pre žiakov s odlišným materinským jazykom. Stačí daného žiaka previesť individuálnou diagnostikou, a potom ho počas hodín reedukácie nechať individuálne precvičovať. Včielka zostaví každému presne na mieru jeho vlastný zoznam cvičení a sama upravuje náročnosť aj skladbu týchto cvičení. Všetky výsledky žiaka a jeho postup sú vždy zaznamenané a umožňujú ďalšie vyhodnotenie pedagógom.

Mne ako špec. ped. sa veľmi páči možnosť diagnostiky, uľahčuje mi prácu a pomáha vysvetliť najmä rodičom-ale aj kolegom, ktoré oblasti má dieťa oslabené a potrebuje ich cvičiť. Keďže všetky správy sú spojené s mailom, práca vo Včielke je efektívna a prehľadná. Veľmi sa teším, že Včielku budem môcť odporúčať aj rodičom na domáce precvičovanie,“ Mgr. Zuzana Ochabová, špeciálna pedagogička.
​​​​​​​


Tréner pre celú triedu – projektor alebo interaktívna tabuľa
Široký výber interaktívnych cvičení (viac ako 100), dejové obrázky, zvuky, animácie a pochvaly - to všetko pomáha udržať pozornosť detí a rozvíjať čítanie hravou formou aj v celej triede. Aplikácia Včielka šetrí čas s prípravou na hodiny a náklady na nákup aj kopírovanie materiálov. Cvičenia sú generované počítačom z databázy čítajúcej desaťtisíce slov, takže sa na rozdiel od papierových učebníc nestane, že by sa mohli minúť vhodné výučbové materiály.

Učiteľ môže operatívne niekoľkými kliknutiami spustiť cvičenia na problematiku, ktorá práve robí deťom problémy, a to bez toho, aby musel mať dopredu pripravené konkrétne príklady.

„Včielku využívam vo svojich hodinách a som s ňou maximálne spokojná. Momentálne mám 1. ročník a vyuzivam edukacne programy pre zaciatocnikov. Kedze vyucujem cez SFUMATO citanie ocenila som, ze si mozem navolit pismena, ktore sme prebrali. Spojenie sluchu a zraku s kliknutim, teda pohybom je super. Vsetko funguje tak ako ma. Vela uspechov a dakujem za skvely produkt,” Mgr. Alena Šprtová, pedagogička na prvom stupni ZŠ.

Vyskúšanie pre školu nezáväzne a zadarmo
V súčasnej dobe Včielku pravidelne na svojich hodinách využíva viac ako 350 českých škôl a desiatky slovenských. Aj vaša škola môže Včielku bezplatne a nezáväzne používať počas 2 mesiacov. Stačí kontaktovať našu podporu na [email protected], požiadať o bezplatnú skúšobnú licenciu a prakticky okamžite môžete so svojimi žiakmi aplikáciu otestovať. Včielka je veľmi nenáročným pomocníkom, nie je potrebné ju nikam zložito inštalovať. Ide o online aplikáciu, a preto jediné, čo k jej používaniu potrebujete, je počítač, tablet či smartfón, funkčné pripojenie na internet a navštívenie nášho webu https://www.vcielka.online/.

Kontakt pre viac informácií:
[email protected]
+420 799 512 123
www.vcielka.online

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]