Autor textu: Vladimír Bačišin
09.12.2019

Abeceda ekonomiky holding

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:Pixabay

Bratislava 09.12.2019 (Skolske.sk)


 Holdingová spoločnosť, alebo holdingová firma, je podnik, ktorý skoro nič nevyrába, ale len je vlastníkom, držiteľom podielov v iných podnikoch. Slovo holding v angličtine znamená držať. Tentoraz podiely vo firmách. Možný je aj taký typ holdingu, keď materská spoločnosť zabezpečuje a vykonáva pre jednotlivé články takzvanú obslužnú činnosť, zaisťujúce spoločný predaj, odbyt, dopravu, úverovania a podobne. Môže existovať aj kombinovaný holding. V ňom si materská spoločnosť si ponecháva časť svojich výrobných a obchodných aktivít. Okrem toho spravuje podiely v iných firmách.

Ako funguje  holding ? Všetky obchodné spoločnosti, ktoré tvoria holding, sú právne samostatnými subjektmi. Môžu existovať dve podoby holdingu. Prvá znamená, že samotný holding nemá právnu subjektivitu: Znamená to, že je združením, alebo konzorciom bez právnej subjektivity. Druhá podoba znamená, že holding má formu právnickej osoby. Najčastejšie je to akciová spoločnosť. Tá je majiteľkou podielov v iných firmách.

A: Holdingová firma vystupuje ako materská firma dcérskych firiem. Dcérska spoločnosť je spoločnosť, ktorá je úplne alebo čiastočne vo vlastníctve inej, presnejšie povedané materskej spoločnosti a je ňou ovládaná.

Aké sú výhody holdingu? Holding má výhody veľkých podnikov. Je v ňom viac podnikov. Preto má ekonomickú silu. Môže vyrábať nielen veľa rovnakých výrobkov, ale aj veľa druhov výrobkov. Pretože pozostáva z viacerých podnikov, môže byť pružnejším. To znamená, že sa ľahšie prispôsobí požiadavkám trhu. Ak je to napríklad poľnohospodársky podnik a zistí, že stúpol dopyt po pohánke, začne ju pestovať. Zároveň však neprestane pestovať obilie. Holding je firma, ktorá spája, ale vlastní niekoľko ďalších firiem.

Medzi charakteristické vlastnosti hodlingu patria niektoré vlastnosti. Je to koncentrácia podielov firiem v rôznych priemyselných odvetviach a odvetviach hospodárstva alebo firiem nachádzajúcich sa v rôznych regiónoch.
​​​​​​​
Viacstupňové riadenie, to znamená prítomnosť dcérskych spoločností, vnúčkovských a iných prepojených spoločností. Tento podnik je často hierarchická pyramída vedená jednou alebo dvoma firmami, často z rôznych krajín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]