Autor textu: Dominika Hankovská
09.12.2019

Stredná škola s vlastnou televíziou

Vďaka tomuto projektu si študenti môžu vyskúšať prácu skutočných televíznych redaktorov.

Foto: FB: Gymoš, takto vyzerá nakrúcanie reportáži

Bardejov 09.12.2019 (Skolske.sk)     

Mediálny svet vplýva na každého z nás a informuje nás o najnovších informáciach z nášho okolia.  Na Spojenej škole Juraja Henischa v Bardejove pred tromi rokmi vznikol nápad priblížiť študentom novinky zo školského prostredia. Do rodiny Gymoš pribudol ďalší člen, a to Televízia Gymoš. „Myšlienka vytvoriť na škole televíziu je stará asi tri roky. Bezprostredným impulzom pre vznik Televízie Gymoš bolo Štúrovo pero v roku 2016. V rámci slávnostného vyhlásenia výsledkov vo Zvolene nám jeden z porotcov súťaže, vtedajší šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie a rozhlasu Lukáš Diko, ponúkol stáž v tejto televízii,“ hovorí o začiatkoch televízie vedúci krúžku učiteľ Branislav Boďo.    

Televízia Gymoš je vlastne pokračovaním veľmi úspešných projektov, časopisu, ktorý tento rok oslavuje desať rokov existencie, a rádia. „Začiatkom novembra 2016 absolvovali deň strávený v priestoroch RTVS traja študenti gymnázia, ktorí v súčasnosti tvoria základ televíznej redakcie,“ pokračuje vedúci krúžku o prvej veľkej skúsenosti. V ten deň sa  rozhodli, že sa televízií budú venovať naplno. Pred touto stážou už mali natočené ich prvé spravodajstvo. Vytvoril ho prvý kameraman a strihač vtedajší študent štvrtého ročníka gymnázia Radovan Sosňák, ktoré so sebou do Slovenskej televízie priniesli.

Redaktori RTVS im mohli veľmi presne povedať, kde robia chyby, a čo by mali odstrániť. Zároveň im podrobnejšie vysvetlili, ako majú témy spracovať. Pochválili ich za tento nápad, keďže nie je zvykom aby na stredných školách fungovala televízia. Vďaka nemu je táto škola určite atraktívnejšia nielen pre terajších študentov, ale aj pre ich nasledovníkov.     
​​​​​​​
Tento zážitok bol štartom pre správny chod  televízie. Každé vysielanie robia v niečom zaujímavejšie a neustále sa snažia vylepšovať nielen techniku s ktorou pracujú, ale aj strih, reportáže, či vizualizáciu spravodajstva.

pic
Foto: FB: Gymoš, návšteva RTVS (2016): Študenti si tiež vyskúšali aké to je sedieť pred kamerami, počas vysielania Spravodajstva.

Som presvedčený, že televízia, ale rovnako aj časopis a rádio má na škole veľký význam. Keďže čoraz viac rastie na Slovensku popularita vysokoškolských masmediálnych štúdií, práca v školskej televízii pripraví študentov na toto štúdium aj po praktickej stránke, čo im nepochybne dáva výhodu oproti študentom iných škôl. Členovia redakčnej rady televízie sa u nás naučia nielen to, ako správne strihať reportáže, ale aj ako narábať s vlastným hlasom a výrazom pred kamerou alebo ako pripraviť standup či redaktorské vstupy.


Hodnotí  Branislav Boďo.    Prelomovým rokom fungovania televízie bol školský rok 2017/2018. Redakcia sa postupne rozrástla o ďalších šikovných strihačov a reportérku, takže pripraviť vysielanie už pre nich nie je taký veľký problém ako na začiatku. V minulom školskom roku však prvý študenti pôsobiaci v televízii úspešne ukončili školu. V septembri však prišli  na školu mladý nadšenci s chuťou pracovať a zlepšovať to, čo už teraz bývalý študenti začali. Záujem o prácu v školských médiách mali 5 prváci, ku ktorým sa pridali aj 2 druháčky.    

„Výraznú úlohu pri zvyšovaní kvality zohrala nepochybne aj technika, ktorou v súčasnej dobe televízia disponuje. Okrem zrkadlovky už máme aj kvalitný reportérsky mikrofón, špeciálne zariadenie na transformáciu zvuku z tohto zariadenia priamo na videozáznam, nechýba nám reflektor či špeciálne statívy,“ približuje  techniku učiteľ Boďo. Vďaka tejto technike a novým študentom v redakčnom tíme je viditeľný rast televízie. Študenti sú nadšený  z každého vysielania, keď vidia ako množstvo ich spolužiakov nielen z gymnázia, ale aj z odbornej školy sa príde pozrieť na výsledok ich tvrdej práce.

„Keď som si pozrel vysielanie televízie na Youtube, už ako študent vysokej školy. Vrátili sa mi všetky spomienky na chvíle zo strednej, za ktoré som vďačný. Prajem našim nástupcom, aby sa neustále zlepšovali a boli tvoriví.“ hovorí Adam Kralovič, jeden z prvých redaktorov televízie Gymoš.    

 Táto aktivita je atraktívna pre mnohých študentov. Možno aj táto ponuka tvoriť v takomto mimoškolskom krúžku, je jedným z faktorov pre žiakov základnej  školy pri výbere ich ďalšieho štúdia.    

​​​​​​​

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]