Autor textu: Viktória Fedáková
09.12.2019

Vianočná výzva nielen na Vianoce

Alebo ako prežiť sviatky pokojne a pokorne.

Foto: Viktória Fedáková

Bratislava 08.12.2019 (Skolske.sk)

​​​​​​​Dokonalé stolovanie a 12 druhov jedál je snom každej rodiny, ktorá sa na Vianoce pripravuje dôkladne. Vďaka reklamám a bilboardom s vianočnou tematikou si môžeme v dostatočne dlhom odstupe času uvedomiť, že treba čím skor nastúpiť do vianočného rýchlika. Nakupujeme darčeky, ozdoby, pečieme medovníky a robíme veľké upratovania. Otázkou však je, či to všetko cez oficiálne 5 štátnych sviatkov počas vianočných prázdnin aj stihneme skonzumovať a využiť.

pic
Foto: Viktória Fedáková

Vianoce sú od nepamäti sviatkami hojnosti. Predchádza im čas adventu, cez ktorý sa máme patrične pripraviť. V minulosti mali ľudia rôzne a veľmi zaujímavé zvyky, ktoré robili najmä počas štedrého dňa. Neodmysliteľne k tomu patrilo 12 chodov, umývanie sa v potoku, prekrojenie jablka a rôzne iné. Spoločne prežívali vianočné sviatky bez televízie a komerčných reklám. Nepotrebovali ani najmodernešie vychytávky alebo najštýlovejšie vianočné stromčeky. Boli radi, že ten čas môžu tráviť spolu.

Aj my sa dnes tešíme na Vianoce, na voľno z práce, na školské prádzniny. Avšak stale viac a viac dávame prednosť vonkajšiemu prežívaniu Vianoc. Možno si to neuvedomujeme, ale oberá nás to o možnosť pochopiť ich podstatu. Ak má niečo moc zavrieť obchodné centrá, trhy a spojiť ľudí na celom svete, mali by sme tomu venovať pozornosť. Nie je to všedná vec. Takýmto spôsobom je možné napraviť spôsob ako sa na sviatky pripravujeme a ako ich prežívame.

pic
Foto: Viktória Fedáková

Nemusíme plniť koše v obchodoch do plna. Určite si vystačíme aj s vlastnou kreativitou a využijeme každú ingredienciu, ktorú doma nájdeme. Ak ide o darčeky, určite je fajn prekvapiť. Ale niekedy postačí zistiť, čo človek naozaj potrebuje. Zapratávame sa mnohými zbytočnosťami, ktoré nám mnohokrát náš život vôbec neuľahčujú ba priam naopak. Komplikujú nám žiť ho jednoducho a skromne. V jedle máme veľký výber. Určite sa chceme vzdať rôznych diét a preferencíí a vrhnúť sa rovno na kalorický zemiakový šalát. Na tom nie je nič zlé. K štedrej večeri to patrí. Spomeňme si však aj na tých, ktorí túto možnosť nemajú. Možno sa s nimi podeľme. Alebo uberme z nášho prebytku a darujme im aspoň malú užitočnú pomoc. Je veľa možností ako zlepšiť naše Vianoce. A ešte viac možností ako ich zlepšiť iným.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]