Autor textu: Vanesa Čuriková
08.12.2019

Vianočné trhy v hlavnom meste v porovnaní s tými menšími

K Vianociam nepochybne patria vianočné trhy. 

Foto: visitbratislava.com

Bratislava 08.12.2019 (Skolske.sk)

​​​​​​​Najkrajšie obdobie roka začína práve teraz , a my sme zisťovali, aká atmosféra vládne na trhoch v hlavnom meste, a naopak v najmenších mestách na Slovensku.  Vianočné trhy v Bratislave začínajú 22.11.2019 a končia 22.12.2019. V menších mestách trhy väčšinou začínajú príchodom Mikuláša a končia sa rôzne. Niektoré trvajú do poslednej adventnej nedele alebo  sa konajú len počas zapaľovania adventných sviec, iné trvajú len jeden deň.

Ceny
Samozrejme najväčší rozdiel vidíme v cenách, čomu sa niet čudovať. Každý, kto sa chystá na bratislavské trhy, by si mal pripraviť slušný obnos peňazí. Avšak novinkou je možná platba kartou, čo výrazne polichotí viacerým návštevníkom. Vianočný punč, varené víno či medovina, v žiadnom prípade nesmú chýbať. Ich ceny sa však líšia. Pričom cena v Bratislave sa pohybuje od 2,70€ po 3,50€ , v iných mestách sú ceny rozhodne nižšie od 1,50€ do dvoch či troch eur.

Jedlo
 S jedlom netreba plytvať, čo však neplatí na trhoch. Klasická cigánska, tradičné lokše, vianočné koláče, zemiakové placky či dokonca aj bryndzové halušky rozvoniavajú celými ulicami a čím bližšie sa nachádzate, tým viac sa vám zbiehajú slinky. Ceny sa opäť podstatne líšia. Avšak hladní nezostanete ani na hlavných, ani na malých obyčajných trhoch. Jediný problém si je vybrať z toľkej ponuky jedál.

Atmosféra
Čo by to boli za trhy bez vianočnej atmosféry. Vianočný stromček, príjemná hudba a ligotavé ozdoby nabudia to správne čaro Vianoc. Ten, kto sa rozhodne navštíviť trhy v hlavnom meste, musí počítať s množstvom ľudí. Tí, ktorí sa vyhýbajú preplneným námestiam a dlhým radom v stánkoch, ocenia skôr menšie trhy, napríklad aj v malom meste.  A práve v menších mestách sa môže zdať viac rodinná a priateľská atmosféra.

Ako sme už spomínali, v Bratislave je možné vo väčšine stánkoch platiť kartou. Hlavné mesto prišlo s myšlienkou, že jeden cent z každej platby kartou, putuje na pomoc sociálne slabším rodinám.  V menších mestách táto novinka možno nie je, no určite je možné kúpou výrobkov prispieť na nejakú dobročinnú vec. Predsa len vianočné trhy sú orientované najmä na tradičné remeslá. Viacerí predávajúci nie len že predávajú ich výrobky, ale aj ukazujú tradičnú remeselnú prácu, ktorá sa už dnes len tak nevidí. A čo poteší určite všetkých zástancov životného prostredia, nápoje dostanete v zálohovaných pohároch. My sme boli zisťovať, či aj v iných mestách je možné dostať punč v takýchto pohároch a vo väčšine veľkých miest je to úplne bežné. Naopak, malé mestá stále používajú obyčajné plastové poháre.

Ak sa už vyberiete na akékoľvek trhy, hlavnou podmienkou je príjemne sa zabaviť, pokochať sa remeselnou výrobou, stráviť tento čas s priateľmi a rodinou a naladiť sa na blížiace sa sviatky.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]