Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
08.12.2019

Kultúrne pamiatky a zaujímavosti Nitrianskeho kraja

Nitrianska Blatnica.

Foto: archív ObU Nitrianska Blatnica

Bratislava 08.12.2019 (Skolske.sk)

V okrese Topoľčany, v obci Nitrianska Blatnica sa nachádza jedna z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok – rotunda sv. Juraja .Kostolík je neveľká stavba ukrytá v lesoch nad obcou Nitrianska Blatnica, ktorá bola dlhé obdobie odbornou verejnosťou obchádzaná.

Výsledky rádiokarbónového datovania určili jej vznik doroku 830 +- 40 rokov.Objekt bol postavený jako súčasť približne 5 storočí trvaléhoneznámeho osídlenia,ktoré vzniklo žačiatkom 9. storočia. Z tohoto obdobiatu boli objavené dva veľmožské dvorce. V 10. storočíprišlok zmene osídlenia v podoberozptýlenej osady. Po vyčerpaní zásob železnej rudy, ktorá bola živiteľkou ľudí v teomto regóne bývajúcich, sa obyvatelia presunlu do iných lokalít . Postupne schátrala aj rotunda, v prvej polovici 16. storočia bolo opravené murivo rotundy a objektbol zastrešený.

Známe bolo o nej prevažne len to, že ju dala postaviť v rokoch 1530 – 1540 Mária Thurzová. Dokonca existuje záznam, že ju dal postaviť francúzsky pustovník. Pravdivejšie bolo len to, že sa pri nej už niekoľko storočí (predpokladáme od 2. polovice 16. storočia) každoročne v apríli konali a dodnes stále konajú svätojurajské púte a ľudia z Nitrianskej Blatnice a aj zo širšieho okolia ju familiárne nazývajú „Jurko“, „Ďurko“ či „Rotunda Jurko“. Začiatky spoznávania v skutočnosti oveľa staršej histórie Rotundy sv. Juraja sa začali písať v roku 1973.
V roku 1974 počas realizácie opráv, pri výkope jamy na uzemnenie bleskozvodu, narazili robotníci na ľudské kostrové ostatky. Počas záchranného archeologického výskumu boli pri kostrách objavené predmety spadajúce do 11. storočia. Výskumu rotundy sa venovali slovenskí, aj zahraniční vedci.
Exaktne stanovený vznik rotundy s vysokou pravdepodobnosťou dokladá, že rotunda mohla byť postavená ešte pred príchodom misie Cyrila a Metoda v roku 863. Mohla vzniknúť aj za vlády nitrianskeho kniežaťa Pribinu, ktorý dal v roku 828 postaviť na Nitrianskom hrade kostol. Rotunda sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici je, vychádzajúc z dnešného stupňa poznania, najstaršou stojacou sakrálnou stavbou s pôvodnými múrmi na území Slovenska a v širšom priestore strednej Európy
Na základe výskumov dnes môžeme povedať, že rotunda je pravdepodobne najstaršou zachovanou sakrálnou stavbou nielen na Slovensku, ale aj v Strednej Európe.Má uniktnu hodnotu deijnného i sakrálneho významu.


Zdroje:
Dorica,J.: Rotunda sv. Juraja nItrianska Blatnica . OZ Rotunda Jurko a Obecný úrad v Nitrianskej Blatnici, 2019.
Foto: archív, Obecný úrad Nitrianska Blatnica

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]