Autor textu: Školské
10.12.2019

Kúzlo Vianoc na Pedagogickej fakulte PU

Hlavnou myšlienkou Vianočného charitatívneho bazára bola nezištná pomoc.

Foto: archív PF PU

Prešov 10.12.2019 (Skolske.sk)


Dňa 05.12.2019 sa na Pedagogickej fakulte (PF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) uskutočnili tradičné vianočné podujatia s viacerými sprievodnými aktivitami.
 
Čarovná atmosféra blížiacich sa Vianoc sa niesla Pedagogickou fakultou PU už od skorých ranných hodín. Vstup do budovy sa zmenil na krajinu plnú krásnych prekvapení, malebných zákutí a aktivít pre študentov i zamestnancov PU. V priestoroch fakulty sa po celý deň ozývala vianočná hudba a spolu s vôňou vianočného punču lákala všetkých okoloidúcich, aby aspoň na chvíľu v každodennom zhone spomalili a užili si krásny predvianočný čas.
 
Hneď v úvode, pri vstupe do B-čkovej časti študentky Pedagogickej fakulty pripravili už druhý ročník Vianočného charitatívneho bazára. Dva dni predtým mohli študenti, učitelia i zamestnanci Prešovskej univerzity nosiť na vopred určené miesto oblečenie, obuv, topánky, kabelky, malé veci dennej potreby i doplnky. Študentky PF PU tieto veci následne triedili a pripravovali na predaj.
 
Vo štvrtok hneď od rána sa v priestoroch PF PU okoloidúcim naskytla možnosť vybrať si z ponúkaných, vopred darovaných vecí, za dobrovoľný finančný príspevok kúsky, ktoré ich oslovili. Študenti, ale i zamestnanci si tak mohli nakúpiť darčeky nielen pre seba, ale i svojich najbližších. Išlo nielen o dámske oblečenie, ale vybrať si mohli i páni a samozrejme bolo možné zakúpiť si veci pre najmenších, či rôzne drobnosti, ktoré potešili dušu. Týmto bazárom chceli jeho organizátorky podporiť ekologický prístup, v zmysle posunutia funkčných vecí niekomu inému, namiesto vyhodenia.
 
Zvyšné oblečenie bolo venované Občianskemu združeniu Podaj ďalej, pod ktorého záštitou sa toto podujatie konalo. OZ Podaj ďalej, ktoré dlhé roky funguje v Prešove si kladie za cieľ vytvoriť efektívny a dlhodobo udržateľný model pomoci jednotlivcom, rodinám, domovom, sociálnym centrám či ústavom. Pomoc je zameraná predovšetkým na neplytvanie a darovanie oblečenia, drogérie, elektroniky, školských i športových potrieb, ale aj počítačov či invalidných vozíkov. Osobitnú časť materiálnej pomoci tvoria zbierky trvanlivých potravín ako napr. Valentínsky skutok lásky pre iných, Obrátený adventný kalendár, ale i ďalšie, u Prešovčanov obľúbené akcie ako napr. Podaj ďalej knihu, Vešiak pomoci, Mikulášska zbierka sladkostí, Ponožkový október, Podaj ďalej zemiak a mnohé ďalšie.
 
Hlavnou myšlienkou Vianočného charitatívneho bazára bola nezištná pomoc, v zmysle charitatívnej činnosti za účelom cielenej podpory a vyzbierania finančných prostriedkov pre vybrané dieťa. Na tohtoročnom Vianočnom charitatívnom bazári sa vďaka všetkým zúčastneným a ich finančným príspevkom podarilo vyzbierať krásnu sumu 360€. Celý tento výťažok poputuje ťažko chorému Markovi, ktorý momentálne bojuje s viacerými zdravotnými problémami. Zhubný nádor mozgu, mutovaný K27M grade IV. a krvácanie do mozgu počas operácie spôsobilo žiaľ jeho ochrnutie. Markova rodina potrebuje súrne financie na jeho rehabilitáciu, ktorá môže zlepšiť jeho zdravotný stav. „Pevne veríme, že aj s naším príspevkom sa podarí Markov stav zlepšiť a priniesť mu znova úsmev na tvár,“ uviedli organizátorky tejto charitatívnej akcie.
 
Pri presúvaní sa chodbami Pedagogickej fakulty bola atmosféra miestami ešte viac umocnená vôňami klinčekov, pomarančov, jabĺk, čo ešte viac podtrhlo blížiace sa vianočné sviatky. Zvedavé oči prilákali predajné stánky vianočných trhov, ale  i stánky s občerstvením, ktoré si pripravili študentky zo Študentskej rady Pedagogickej fakulty PU. 
 
Vďaka znejúcim koledám, vianočným ozdobám, sviečkam, mikulášskym čiapkam, chutným koláčom i vianočnému punču, ktorého vôňa vyplnila celý priestor a priniesla do uponáhľaných dní tú pravú vianočnú atmosféru, sa mohli ľudia v zhone dnešných dní aspoň na chvíľu zastaviť a vychutnať si čaro blížiacich sa Vianoc. Ako uviedla študentka Veronika Majdová, „podstatnou myšlienkou Vianočných trhov je šírenie myšlienky lásky, pokoja, nádeje a hlavne pomoci pre tých, ktorí možno v živote nemali to šťastie a aj takýmto spôsobom by sme chceli pomáhať, keďže časť z vyzbieraných peňazí a z prenájmu stánkov, každoročne venuje ŠR PF PU vždy na konkrétnu vec a pomáha  konkrétnym ľuďom, ktorí tú pomoc naozaj potrebujú.“ Suma, ktorá bola vyzbieraná z predaja vianočných koláčov a punču  bude slúžiť na činnosť Študentskej rady PF PU, pričom jej časť bola venovaná práve Markovi.
 
Vopred nahlásené stánky na Vianočných trhoch ponúkli návštevníkom prezentáciu ručných výrobkov. Rôzne ručne maľované obrazy, handmade mydlá, ručne šité hračky pre najmenších, anjeli vyrobení z pestrých látok, voňavé sviečky, svietniky na sviečky, rôzne látkové ozdoby, a vianočné drobnosti isto rozžiaria nejeden vianočný stromček.
 
Účasť bola vzhľadom na hektické obdobie uspokojivá a reakcie študentov boli pozitívne. Tento rok sa prihlásilo menej predajcov na vianočné trhy ako pominulé roky, ale ako uviedla študentka PF PU a členka ŠR PF PU Soňa Vinterová „nižšiu účasť nahradil Vianočný charitatívny bazár, a krásne výrobky súkromnej základnej školy ale i prezentácia združenia s názvom „Nie sme sami“ či výrobky študentiek PF PU, ktoré prezentovali svoju tvorbu.“
 
Súčasťou Vianočných trhov bolo i tradičné darovanie krvi, ktoré ponúklo možnosť darovať tú najvzácnejšiu tekutinu – krv.  Práve tá, môže často zachrániť človeku život. I keď to nie je ľahké rozhodnutie, na Pedagogickej fakulte sa našťastie nájde mnoho tých, ktorým život iných nie je ľahostajný. Podľa Veroniky Majdovej bola tohtoročná účasť bola veľmi dobrá, darcov bolo 29 a vyzbieralo sa vyše 10 litrov krvi. Ako poznamenala študentka PF PU Beáta Komárková a členka ŠR PF PU: „Bol to neskutočný pocit. Pocit, že niekomu inému zachránime život tým, že sa vzdáme kúsku svojho blaha, ktorým prekypujeme.“
 
Počas tohto dňa mohli študenti, učitelia i zamestnanci PU prispieť na každoročnú, tradičnú Mikulášsku zbierku sladkostí, ktorá prebiehala na pôde PF PU od pondelka 02.12.2019 do štvrtka 05.12.2019. Počas každého dňa sa študenti – dobrovoľníci striedali pri vopred označenom zbernom mieste a informovali okoloidúcich o zbierke sladkostí. Ako každý rok, aj tento sa podarilo vyzbierať neuveriteľné množstvo sladkostí, z ktorých sa podarilo mikulášskym pomocníkom vo štvrtok večer pripraviť 87 mikulášskych balíčkov. Tie budú počas dňa sv. Mikuláša 06.12.2019 odovzdané organizáciám: Luneta n.o., (prevádzkovateľ podporovaného bývania pre ľudí s duševnou poruchou – schizofrénia), Mintaka n.o. (zariadenie pre seniorov), Ako doma n.o. (Domov sociálnych služieb a Zariadenie pre seniorov) ale tiež deťom v arteterapeutickom centre Mariah pre deti s autizmom.
 
Okrem týchto aktivít sa PF PU na chvíľu premenila i na rozprávkové miesto, v ktorom sa odohrali rozprávky pre najmenších. Študenti 3. ročníka bakalárskych študijných programov si v rámci predmetu „Rozvoj komunikačných zručností“ pripravili pre deti dve predstavenia. Prvé predstavenie s názvom Snehová kráľovná a čertíci prezentovalo deťom zo Spojenej školy internátnej v Prešove myšlienku vzájomnej pomoci a tolerancie. Druhé predstavenie s názvom Minion´s vianočná koleda chcelo deťom ukázať, ako sa môže každý zmeniť k lepšiemu a byť pre ostatných nápomocný. Spontánne reakcie detí a veselý smiech, ktorý sa niesol celou fakultou, bol spolu s búrlivým potleskom na konci pre všetkých účinkujúcich tou najkrajšou odmenou.  Ako uviedla Soňa Vinterová „baví nás to a určite by sme chceli ukázať, že to robíme pre niečo a že aj ten vianočný čas nie je len o tom dostávať, ale hlavne dávať, aby to tak zahrialo naše srdcia aj srdcia iných.“
 
 
 
Beáta Komárková (študentka PF PU)
PaedDr. Lucia Šepeľáková, PhD. (odborná asistentka PF PU)
Foto: archív PF PU
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]