Autor textu: Vladimír Bačišin
12.12.2019

Abeceda ekonomiky – firmy registrované v daňových rajoch 

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:www.pexels.com

Bratislava 11.12.2019 (Skolske.sk)

Pojem spoločnosť registrovaná v daňovom raji je opisný preklad anglosaského pojmu „offshore company.“  Používa sa pre firmy, ktoré sú registrované v krajine, v ktorej sa platia nízke dane, alebo namiesto nich len ročné registračné poplatky. Ich oficiálny názov je medzinárodné obchodné spoločnosti. Podmienkou ich registrácie je to, že v určitej krajine sú len registrované, ale nepodnikajú na jej území.

Podstatou fungovania týchto firiem je offshore zóna, čo pôvodne pochádza z anglosaského  pojmu offshore – za brehom. 

Je to  územie štátu alebo jeho časti, v rámci ktorého pre spoločnosti existuje spravidla osobitný, výhodný režim pre registráciu, udeľovanie licencií a zdanenie za predpokladu, že sa vykonáva ich podnikateľská činnosť za hranicami tohto štátu. Častejšie sa na označenie pobrežných zón v rôznych krajinách používa pojem daňový raj.

Hlavným príjmom offshore zóny sú poplatky za registráciu a opätovnú registráciu, daňové príjmy, výdavky zahraničných spoločností na udržanie v oblasti ich stálych misií. Patria sem nasledujúce položky: prenájom priestorov, komunikácia, elektrina, platba za ubytovanie a stravu, doprava, voľný čas, mzdy a niektoré sociálne náhrady a platby. Zamestnancom kancelárie.

Mnoho offshore spoločností vyžaduje povinné zamestnávanie miestnych obyvateľov v kancelárii tajomníka, čím sa rieši problém zamestnávania. Zariadenia, autá, materiály dovážané pre potreby spoločností nepodliehajú clu. Počet registrovaných firiem nerezidentov v jednom offshore môže dosiahnuť niekoľko desiatok tisíc. Spoločnosti v daňových rajoch sú hlavne zástupcami stredných alebo veľkých podnikov. Pre malé podniky je registrácia nevýhodná, minú na ňu viac ako zarobia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]