Autor textu: ​​​​​​​Ing. Andrea Hajabácsová
16.12.2019

Projektové stretnutie v Taliansku

Svoje brány pred zvedavými očami otvorili firmy s dlhoročnou tradíciou,

Foto: ​​​​​​​Ing. Andrea Hajabácsová

Komárno 16.12.2019 (Skolske.sk)

     V októbri sa v mestečku Casarano, na juhu Talianska, stretli študenti zo Slovenska, Poľska a Grécka so svojimi talianskymi rovesníkmi, aby spoločne pracovali na vzdelávacej aktivite projektu VIRTUÁLNE INOVAČNÉ CENTRUM v rámci medzinárodného programu Erasmus+. I keď sa stretnutie konalo v Taliansku, koordinátorom projektu zameraného na rozvoj podnikateľských zručností je Stredná odborná škola obchodu a služieb na Budovateľskej ulici v Komárne, ktorá tak pokračuje v dlhoročnej úspešnej tradícii modernizácie vyučovacieho procesu zapájaním sa do medzinárodných vzdelávacích projektov.

     Počas druhej vzdelávacej aktivity, ktorej cieľom bolo zmapovanie a porovnanie podnikateľského prostredia v zapojených krajinách, malo šesť  žiakov a dvaja pedagógovia z každej partnerskej školy jedinečnú možnosť nazrieť do tajov podnikateľských úspechov v južnej časti Talianska. Svoje brány pred zvedavými očami otvorili menšie firmy s dlhoročnou tradíciou, ktoré využívajú miestne zdroje na výrobu kvalitných výrobkov, ako napríklad rodinná firma na výrobu olivového oleja, súkromný kameňolom so spracovaním kameňa, ale aj továreň na výrobu obuvi pre filmové štúdiá v Los Angeles i pre tanečníkov na Broadwayi. Účastníci projektového stretnutia tak mohli nazrieť do zákulisia firiem, kam sa bežne ľudia len tak nedostanú.

     Plní inšpirácií sa potom „vrhli do práce“ a v medzinárodne zmiešaných skupinách pracovali na projektových úlohách – prezentovali typy podnikateľských subjektov v zapojených krajinách, zakladali fiktívne firmy, tvorili podnikateľské plány pomocou modelu Canvas a naučili sa vytvárať brožúry. Spoločným komunikačným jazykom bola angličtina. Napriek tomu, že sa účastníci videli len prvýkrát, veľmi rýchlo si našli spoločnú reč, celý týždeň vládla rušná pracovná atmosféra a popri tom sa vytvárali nové priateľstvá.

     Ďalšie projektové stretnutie, ktoré sa bude konať už vo februári 2020, bude hostiť partnerská škola v Heraklione, na ostrove Kréta.

Ing. Andrea Hajabácsová
koordinátorka projektu
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]