Autor textu: Vladimír Bačišin
16.12.2019

Abeceda ekonomiky - priemysel 4.0

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 16.12.2019 (Skolske.sk)

Prvá priemyselná revolúcia bola prechodom od ručnej k mechanizovanej práci a k priemyslu. Bola od XVIII. do konca prvej polovice XIX. storočia. Druhá priemyselná revolúcia bola prechodom k masovej, pásovej výrobe. Bola do druhej polovice Tretia priemyselná revolúcia je iné pomenovanie pre digitálnu revolúciu.
 
Aká je podstata štvrtej priemyselnej revolúcie, alebo javu označovaného pojmom priemysel 4.0 ? Štvrtá priemyselná revolúcia je niečo čo bude v budúcnosti.  Predpokladá masové zavedenie v ekonomike kyberneticko-fyzických  systémov. To je kombinácia výpočtovej techniky a fyzických vlastností akéhokoľvek typu. V tomto systéme sú všetky fyziologické prvky spojené s informačnými systémami v celom reťazci vytvárania pridanej hodnoty. Prekračujú hranice jedného podniku. Môžeme si to predstaviť nasledovne. Z múky sa pečie chlieb. Mlyny sú spojené informačnými systémami s pekárňami, kde je automatizované pečenie. Pečú roboty. Pekárne sú prepojené obchodmi s potravinami. Chlieb a pečivo rozvážajú automobily bez šoférov.
 
Kyberneticko-fyzické systém by mali vstúpiť do obsluhy všetkých potrieb ľudí vrátane  domácnosti, práce, voľného času. Tieto zmeny ovplyvnia trh práce, spoločenské prostredie, politické systémy, technologický rozvoj, ale aj ľudskú identitu.
 
Aká je základná surovina štvrtej priemyselnej revolúcie? Už dnes sú to údaje z našich mobilných telefónov, z rozumných infraštruktúr mesta, sociálnych sietí. Už dnes sú budú suroviny novej digitalizovanej ekonomiky. Údaje preto budú najdôležitejším tovarom budúcnosti. Sú potrebné pre fungovanie umelej inteligencie. Ekonómovia veria, že umelá inteligencia bude hnacím motorom ekonomického rastu.
 
S umelou inteligenciou je spojený vznik očakávaných profesií. Niektoré z tých klasických povolaní preto prirodzene odumrú. Štvrtá priemyselná revolúcia, alebo priemysel 4.0  predpokladá masové zavedenie kybernetických systémov založených na automatizácii a robotizácii.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]