Autor textu: Vladimír Bačišin
22.12.2019

Abeceda ekonomiky - Vilfredo Pareto

TA SR prináša príbeh významného ekonóma

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 22.12.2019 (Skolske.sk)

Vilfredo Frederico Damaso Pareto (1848 – 1923) bol taliansky ekonóm, sociológ, filozof, politológ. Pôsobil ako profesor na univerzite v Lausanne.

Bol synom aristokrata, ktorý z politických dôvodov emigroval do Francúzska. Vyštudoval inžinierstvo na Polytechnickom Inštitúte v Turíne. Svoju dizertačnú prácu napísal o princípoch rovnováhy v tuhých telesách. Po smrťou svojich rodičov v roku 1889 zmenil svoj životný štýl. Zdedil titul, ktorý nikdy nepoužil. Opustil svoju doterajšiu prácu, vzal si chudobné ruské dievča z Benátok, Alessandrinu Bakuninovú, a odsťahoval sa do vily vo Fiesole.

Vilfredo Pareto chápal ekonomiku ako subsystém sociálneho systému. Podľa jeho mienky je ekonomický systém zložený z osobitných molekúl, teda ľudí, uvádzaných do pohybu potrebami a racionálnymi záujmy, ktoré na ceste k dosiahnutiu žiaducich cieľov narážajú na prekážky. Ľudské city, podmienené psychickým založením indivíduí, sú hlavné pružinou, ktorá celý systém uvádza do pohybu.

Prepracoval a rozviedol matematickú teóriu rovnováhy Léona Walrasa a formuloval teóriu volebných aktov, teda analýzu indiferenčních kriviek, novšiu obmenu teórie medzného zisku. Jeho teória elity, ktorá sa stala súčasťou ideológie talianskeho fašizmu, mala objasniť stálosť rozdelenia dôchodkov. Pri svojej ekonomickej analýze významne využíval štatistiku. Bol zakladateľom ordinalismu - užitočnosť možno merať len vo vzťahu s inou užitočnosťou, možno určiť len poradie významnosti. Rôzne kombinácie s rovnakým úžitkom vyjadril ako indiferenčnú krivku. Indiferenčná krivka znázorňuje kombinácie množstva dvoch statkov, ktoré poskytujú spotrebiteľovi rovnaký úžitok. Táto krivka sa používa v neoklasickej mikroekonómii pri analýze správania spotrebiteľa.
​​​​​​​
V roku 1906 vytvoril Vilfredo Pareto matematický vzorec, ktorý sa nazýva Paretovo pravidlo, tiež známe ako pravidlo 80/20. Podľa Pareta 80% dôsledkov vychádza z 20% príčin a zvyšných 20% dôsledkov vychádza z 80% príčin. V praxi sa dá často často vidieť snahu o odhalenie onoho malého spektra príčin, ktoré následne môžu za to, ako sa radikálne zmení výsledok a tento proces sa nazýva Paretova analýza. Toto pravidlo je možné uplatniť v rôznych aspektoch života. Pareto týmto matematickým vzorcom vytvára teóriu nerovnomerného bohatstva. Tvrdí, že 20% ľudí vlastní 80% národného bohatstva a zvyšných 80% ľudí vlastní zvyšných 20% národného bohatstva. Spočiatku sa pravidlo zdalo ako nepodložené, ale časom sa toto pravidlo uplatnilo  v mnohých situáciách a v rôznych vedeckých odboroch.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]