Autor textu: Vladimír Bačišin
27.12.2019

Abeceda ekonomiky - etika a ekonomika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 27.12.2019 (Skolske.sk)

Hospodárska súťaž má nielen písané pravidlá, ale aj nepísané pravidlá. Nepísané pravidlá súvisia s morálkou a etikou, ktorá ju skúma. Slovo etika pochádza z gréckeho ethos, čo v preklade znamená zvyk, názor, charakter, spôsob myslenia. Morálka súhrn (systém) hodnôt, noriem, cieľov a ideí, ktoré triedia konania a predpisy podľa dobra a zla.
​​​​​​​
Etika je disciplínou praktickej filozofie. Etika znamená aj teoretické štúdium hodnôt a princípov, ktoré usmerňujú ľudské konanie v situáciách, keď je možný výber.
 
V ekonomike je možné merať rôzne ukazovatele. Dá sa vôbec merať morálka? Dobrými mravmi sú pravidlá správania sa, ktoré sú v prevažnej miere v spoločnosti uznávané a tvoria základ fundamentálneho hodnotového poriadku. Tak to povedal Ústavný  súd Slovenskej republiky. Je zrejmé, že morálka sa nedá presne určiť a ani odmerať čo je to morálka. Mnohé prípady ľudského správania majú však  vzťah k morálke.  Morálka však vychádza z rovnosti politických práv, ktoré sa prenáša do ekonomickej roviny. Ľudia sa sú si rovní v práve, ale aj ekonomike. Okrom toho v spoločnosti, ale aj v ekonomike platí princíp rovnosti ekonomických príležitostí. Pre ekonomiku zo znamená to, že tí, ktorí hrajú konkurenčnú hru hrajú na rovnakom ihrisku rovnakú hru.
 
Dobré mravy predpokladajú všetky obchody, ktoré sa dejú na trhu. To je pomyselný ideál, ktorý sa nemusí vždy naplniť. Keby sa dá povedať, že sa posušili dobré mravy?  Prestavme si, že na Slovensku, alebo v Rakúsku sa predáva saláma, ktorá má určitú značku. Saláma v Rakúsku má 80 % obsahu mäsa. Na Slovensku je v saláme 60 % mäsa. Zvyšok je múka, sója a takpovediac všeličo. Ak by bola saláma s menším obsahom mäsa bola lacnejšia bolo by všetko v poriadku. Ak sú rovnaké ceny za rôzny obsah mäsa, nie je všetko s kostolným poriadkom a ani s morálkou  Dobré mravy sú znakom morálky s dobého správania sa.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]