Autor textu: TASR
07.01.2020

Literatúra: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 07.01.2020 (TASR)

 Nové tituly z oblasti spoločenských románov, umeleckej biografie či monografie z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v závere uplynulého roka na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Miroslav Haľák je autorom monografie Ormandík. Prináša prvý ucelený obraz o živote a tvorbe Mareka Ormandíka (1968), výrazného predstaviteľa strednej generácie slovenského maliarstva na Slovensku. Výsledkom je výber vyše 400 diel s datovaním od začiatku 90. rokov až po súčasnosť. Reprodukcie Ormandíkových prác uvádza esej Miroslava Haľáka a sprevádzajú ich krátke postrehy ďalších kunsthistorikov. Súčasťou výpravnej publikácie je aj rozsiahly rozhovor o detstve, študentských časoch a filozofii tvorby výtvarníka.

      Hoci meno Karola Ondreičku staršieho rezonuje v povedomí kultúrnej verejnosti, s výnimkou výtvarného diela sa veľa dokladov o účinkovaní tohto umelca nezachovalo. Ondreičkovou tvorbou sa síce zaoberá každá štúdia alebo publikácia z dejín moderného umenia na Slovensku, ale vždy je to len niekoľko málo tých istých diel z jedného obdobia tvorby. Kurátori Aurel Hrabušický a Silvia Ilečková sa rozhodli predstaviť život a dielo maliara a grafika Karola Ondreičku podrobnejšie a odhaliť tak polohy, v akých tohto predstaviteľa slovenskej moderny verejnosť nepozná.

      Ľubomír Longauer je autorom publikácie Úžitková grafika na Slovensku po roku 1918, 3. časť. Tretí diel cyklu úžitkovej grafiky sa zaoberá profesionalizáciou úžitkovej grafiky na Slovensku v 30. rokoch minulého storočia až po vznik Slovenského štátu. Ruka v ruke s ňou sa na slovenskej výtvarnej scéne presadzovala aj moderna. Jej šíritelia boli najmä učitelia Školy umeleckých remesiel (ŠUR) v Bratislave, ako aj jej absolventi združení okolo časopisu Slovenský typograf a pracujúci pre stredoeurópsku reklamnú agentúru Redopa. Táto agentúra zamestnávala aj talentovaného absolventa umeleckopriemyselnej školy v Budapešti Ladislava Csádera. Väčšinu svojho života prežil síce v Bratislave a širšej verejnosti je jeho meno skôr neznáme, no vďaka svojim prácam ho možno právom považovať za grafika, typografa a fotografa európskeho formátu. Práve jeho tvorbe je venovaná aj najväčšia časť dvojjazyčnej publikácie so stovkami dobových prác, z ktorých väčšina nebola doteraz publikovaná.

      Český výtvarník, grafik a ilustrátor Jiří Slíva kreslí pre svetové denníky a časopisy a vystavuje po celom svete. Ilustroval viac ako 170 kníh a publikoval 20 kníh vlastného kresleného humoru v Česku, Nemecku, vo Švajčiarsku, USA a vo Francúzsku. Je aj držiteľom množstva medzinárodných ocenení. Obrazová publikácia Vino fatale obsahuje takmer 200 čiernobielych aj farebných kresieb, litografií, leptov a malieb s vínnymi témami. Staré reklamy na vína čitateľa pri poháriku dobrého moku určite pobavia svojím jemným, inteligentným a často aj absurdným humorom.

      Stefan Zweig v eseji, ktorá sa na verejnosť dostáva po viac ako storočí, sprevádza čitateľa obdobím rakúsko-uhorskej monarchie, ponúka pohľad do európskych dynastií. Je to brilantná kniha a predovšetkým varovný prst pre dnešnú Európu, v mnohom až zarážajúco podobnú tej predvojnovej.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]