Autor textu: Mária Škultétyová
07.01.2020

Vlasta Mudríková - heligonkárka a speváčka svetového formátu

Je jedinečná. Možnože jej muzika prúdi v žilách.

Foto: archív Vlasty Mudríkovej

Bánovce nad Bebravou 07.01.2020 (Skolske.sk)

Úspechy, úspechy, úspechy...

Heligonkárku Vlastu Mudríkovú , rodáčku zo Skalitého, milovníčku folklóru a víťazku Oščadnickej heligónky, nepoznajú iba ľudia na Kysuciaciach.  Bola hosťom viacerých televíznych a rozhlasových relácií a rozhovor s ňou priniesli aj printové médiá. Jej hru a pekný hlas pozná  celé Slovensko. Vyštudovala operný spev a hre na heligónku sa venuje od deviatich rokov. Veľa koncertuje,  rozdáva krásu svojho spevu a muzikantského umenia. Jej kumšt oceňujú nielen obdivovatelia tohto podmanivého nástroja a spevu, ale aj odborníci, ktorí pri jej hodnotení siahajú po najvyšších známkach. Dobre ju poznajú  aj naši susedia v Českej republike: v Rožnově pod Radhoštěm, Velkých Karloviciach, Halenkove i v Brne, rovnako aj v Toruni a Wegiérskej Górke v Poľsku. Na medzinárodnej súťaži heligonkárov v českej Ostravici zvíťazila pätnásťkrát za sebou! Iste uznáte, že to sa len tak hocikomu nepodarí. Že za tým nie je iba talent, ale aj kopa roboty. Za jej najväčší úspech možno považovať 1. miesto z Majstrovstiev sveta umelcov 2016 v Moskve. Za to všetko jej rodáci v roku 2018 udelili Cenu obce Skalité. Napriek týmto úspechom Vlastička je veľmi skromné a milé žieňa. Namyslenosť a hviezdne zvyky sú jej cudzie.

Patria spolu – ona a heligónka

Hoci u nás v Bánovciach a okolí už viackrát vystupovala, ja som ju poznala len z televízie. Až pred Vianocami som  prvý raz videla jej program naživo. Bol to vianočný koncert v Beluši. A poviem vám, počuť koledy a duchovné piesne v predvianočnom čase a v jej podaní, to bol veľmi silný, až neopakovateľný  zážitok. Má svoju kapelu, ale mnohí jej  fanúšikovia hovoria, že najradšej majú jej sólový prejav. Sólový spev umelkyne je aj podľa poroty veľmi čistý. Ja by som povedala, že jagavý ako krištáľová voda, v ktorej sa zrkadlí čistá duša. V tejto krehkej a krásnej dievčine máme na Slovensku hotový poklad. Majstrovsky ovláda nielen spev, ale aj svoj nástroj. S heligónkou v rukách vykúzli prvé tóny a človek má dojem, že sa s ňou narodila. Že patria spolu – ona  a heligónka. A ešte niečo ju charakterizuje. Všimla som si, že sa stále usmieva.

Dievčina z ľudu a princezná z rozprávky

Keď vystúpila v kroji na pódium, mala som pocit , že prišla najkrajšia dievčina z nášho  ľudu. Pekná  ako tanečnica z Lúčnice. A keď sa potom zjavila v dlhých ružových šatočkách, aby nás piesňou pozvala do rozprávky, to už bola princezná. Neskutočne, až rozprávkovo krásna. Šaty jemnučké ako z lieskového orieška a ona ako  Popoluška, keď na plese s princom tancovala. Jej hra na heligónke a čistučký spev sú prejavom skutočného majstrovstva. Vlastička hrá a spieva celým telom. Nikdy som to u nikoho nepobadala tak ako u nej, v tom je jedinečná. Možnože jej muzika prúdi v žilách, ináč  to povedať neviem.  Ale to musí človek zažiť.
 
 
 
 
 
Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

pic
Foto: archív Vlasty Mudríkovej
pic
Foto: archív Vlasty Mudríkovej

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]