Autor textu: TASR
13.01.2020

Pred 110 rokmi sa uskutočnilo prvé verejné rozhlasové vysielanie

Za prvým rozhlasovým prenosom stál americký vynálezca Lee de Forest

Foto: Britanica.comZa prvým rozhlasovým prenosom stál americký vynálezca Lee de Forest

 New York/ Bratislava 13.01.2020 (TASR)

Prvé verejné rozhlasové vysielanie sa uskutočnilo z Metropolitnej opery v New Yorku 13. januára 1910. Poslucháči si mohli vypočuť árie z opier Sedliacka česť (Cavalleria rusticana) a Komedianti (Pagliacci) v podaní talianskeho tenoristu Enrica Carusa a slávnej sopranistky českého pôvodu Emy Destinnovej. Od tejto udalosti uplynie v pondelok 13. januára 110 rokov.

      Za prvým rozhlasovým prenosom stál americký vynálezca Lee de Forest, priekopník vo vývoji záznamu zvuku. V roku 1906 vynašiel elektrónku s tromi elektródami, ktorú nazval audion - prvý efektívny zosilovač elektrického signálu.

      V roku 1907 sa v reklame spoločnosti Lee De Forest uvádzalo: "Čoskoro bude možné uviesť operu z vysielačov umiestnených na pódiu Metropolitnej opery rádiotelefónnou stanicou na streche takmer do každého obydlia v New Yorku a jeho okolí."

      Americký vynálezca Lee De Forest vytvoril program vysielajúci operné fonografické záznamy z Eiffelovej veže v Paríži už v roku 1908. Bol to ale iba experimentálny kúsok pre ostatných nadšencov a nepovažoval sa za verejné vysielanie, pretože verejnosť v tom čase nemala prístup k prijímačom.

      O niekoľko rokov neskôr, 13. januára 1910, sa konalo prvé verejné rozhlasové vysielanie experimentálnym prenosom živého predstavenia z newyorskej Metropolitnej opery. Prenos zabezpečil opäť vynálezca Lee De Forest.

      Niekoľko rádiových prijímačov, schopných zachytiť toto vôbec prvé "externé vysielanie", boli prijímače v De Forest Radio Laboratory, ktoré sa nachádzali na palube lodí v New Yorku, vo veľkých hoteloch na Times Square a na ďalších miestach. Verejné prijímače so slúchadlami boli umiestnené na niekoľkých dobre inzerovaných miestach po celom New Yorku. V meste sa nachádzali zástupcovia tlače v rôznych prijímacích miestnostiach a verejnosť bola pozvaná, aby si vypočula vysielanie.

      Experiment sa však považoval väčšinou za neúspešný, pretože nekvalitné mikrofóny nezaznamenali hlasy na celom pódiu.

      Spoločnosť Lee De Forest's Radio Telephone Company vyrobila a predala prvé komerčné rádiá v predvádzacej miestnosti v budove Metropolitnej opery.

      Ako prvá v Európe začala pravidelné rozhlasové vysielanie v novembri 1922 spoločnosť British Broadcasting Corporation (BBC).

      V bývalej ČSR sa uskutočnilo prvé pravidelné verejné rozhlasové vysielanie 15. mája 1923 zo stanice O. K. P. Kbely pri Prahe. S pravidelným vysielaním z Bratislavy sa začalo o tri roky neskôr - 3. augusta 1926.

      https://art.ihned.cz/,https://www.geocaching.com//, www.radia.sk//

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]