Autor textu: TASR
16.01.2020

Nitra/Preseľany: Satelitná vysielačka zachránila život mladého orla

 Podľa ochranárov bol orol vo veľmi zlom stave.

Foto: Leoš po vypustení - Zdroj: Dravce.sk

 Nitra/Preseľany 16.01.2020 (TASR)

 Pracovníkom z občianskeho združenia (OZ) Ochrana dravcov na Slovensku sa podarilo zachrániť mladého orla kráľovského. Na jeseň, keď mal iba necelých päť mesiacov, začala jeho vysielačka signalizovať problém. Podľa súradníc bol nájdený neďaleko obce Preseľany v Topoľčianskom okrese.

      Podľa ochranárov bol orol vo veľmi zlom stave. Mal zlomené obe nohy, bol vychudnutý a v kritickom zdravotnom stave. „Okamžite sa začal boj o jeho život, pri jeho záchrane sa spojilo množstvo odborníkov. Po náročnej operácii a dlhej, neľahkej rehabilitácii bolo konečne možné orla vypustiť späť na slobodu. Druhú šancu dostal 11. januára neďaleko Bratislavy,“ uviedla výkonná riaditeľka OZ Lucia Detschová.

    

pic
Foto: Leoš po vypustení - Zdroj: Dravce.sk

  Orol, ktorý dostal meno Leoš, sa narodil v Považskom Inovci. "Vyliahol sa pomerne neskoro. Samica, ktorá hniezdila po prvýkrát, zniesla iba jedno vajce, a to s výrazným oneskorením oproti iným lokalitám. Na hniezde sme 8. augusta kontrolovali jedno mláďa v dobrej kondícii, ktoré bolo označené krúžkom a zároveň satelitnou vysielačkou,“ povedal Jozef Chavko z OZ.

      Ochranári vďaka presným satelitným údajom sledovali pohyb mláďaťa od chvíle, keď opustilo hniezdo. „Tie začali byť 26. októbra podozrivé, pretože prichádzali len z jednej lokality, Leoš sa takmer nehýbal. Našli sme ho pri Preseľanoch v kritickom stave. Zlomeninu oboch nôh sa nepodarilo objasniť. Po prvotnom vyšetrení v Nitre bol mladý pacient prevezený do Bratislavy, kde sa podrobil operácii. Našťastie, zákrok sa podaril a orol mohol byť prevezený na rehabilitáciu najprv do Malaciek, neskôr do Brezovej pod Bradlom, kde sa zotavil do takej miery, že bol pripravený na návrat do prírody,“ popísal záchranu orla kráľovského Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

pic
Foto: Dravce.sk

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]