Autor textu: Školské.sk
18.01.2020

Od apríla sa 20.000 mladých ľudí môže vydať na cestu po Európe

Spolu s poukazom dostanú aj pokyny ako cestovať „udržateľne“.

Foto: Pixabay

Bratislava 18.01.2020 (Skolske.sk)

Do posledného kola iniciatívy DiscoverEU sa z celej Európy prihlásilo okolo 75 000 mladých ľudí vo veku 18 rokov. Svoj cestovný poukaz dostane asi 20.000 z nich. Mladí Európania, ktorí boli vybraní na základe vopred stanovených výberových kritérií a kvót pridelených jednotlivým členským štátom, budú môcť v období od 1. apríla do 31. októbra 2020 stráviť na cestách celkom 30 dní.

Podpredseda Komisie Schinas, zodpovedný za podporu európskeho spôsobu života, v tejto súvislosti uviedol: „Od apríla sa 20.000 mladých ľudí môže vydať na nezabudnuteľnú cestu po Európe a objavovať Úniu. Vďaka času strávenému spolu s rovesníkmi a ľuďmi v iných krajinách pôjde o príjemný a jedinečný zážitok. Stanú sa tak súčasťou širšej neformálnej a inkluzívnej siete, ktorá skúma možnosti objavovania nášho kontinentu, jeho bohatstva, rozmanitosti a solidárnosti.“
Komisárka Mariya Gabrielová, zodpovedná za inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, dodáva:

Cestovanie naprieč Európou a stretávanie sa s mladými ľuďmi z iných krajín obohacuje vzájomné porozumenie medzi kultúrami, zdokonaľuje znalosti cudzieho jazyka a zvyšuje sebadôveru. DiscoverEU je spolu s činnosťami v oblasti solidarity a dobrovoľníctva financovanými z prostriedkov Európskeho zboru solidarity neoceniteľnou iniciatívou v oblasti informálneho učenia.

Úspešní uchádzači môžu každú chvíľu očakávať odpoveď a začať s plánovaním svojej cesty. Spravidla cestujú vlakom, no v snahe zabezpečiť rovnocenný prístup do všetkých častí kontinentu môžu použiť aj iné spôsoby dopravy: autobus, trajekt či vo výnimočných prípadoch aj lietadlo. Spolu s cestovným poukazom dostanú účastníci podporu a pokyny, napríklad k tomu, ako cestovať „udržateľne“. Mladí ľudia sa tiež budú môcť stať ambasádormi iniciatívy DiscoverEU a napísať správu o zážitkoch zo svojich ciest. Takisto sa vyzývajú, aby sa cez sociálne médiá skontaktovali s ostatnými cestovateľmi a podelili sa o svoje príbehy.

Všetci účastníci majú možnosť sa počas leta stretnúť na zrazoch DiscoverEU, ktoré sú na rôznych miestach Európy. Tieto tematické zrazy sa venujú rôznym otázkam v rámci iniciatívy DiscoverEU. Témou na tento rok je udržateľná zelená Európa. K ďalším činnostiam patrí dobrovoľnícka práca a príprava zelenej trasy pre mladých cestovateľov.

Komisia spustila iniciatívu DiscoverEU v júni 2018 na návrh Európskeho parlamentu. V prvých troch kolách podávania prihlášok dostalo príležitosť cestovať po Európe okolo 50 000 mladých ľudí. Európsky parlament vyčlenil v roku 2020 na iniciatívu DiscoverEU finančné prostriedky vo výške 25 miliónov eur. Ďalšie kolo podávania prihlášok, ako aj nové aktuálne informácie, Komisia včas uverejní na Európskom portáli pre mládež.
​​​​​​​
Vzhľadom na veľký záujem o iniciatívu DiscoverEU Komisia neustále pracuje na jej skvalitnení. Riadi sa pri tom spätnou väzbou, ktorú dostáva od cestovateľov a hlavných partnerov. Účastníci prvých kôl opísali iniciatívu DiscoverEU ako cennú a inkluzívnu vzdelávaciu skúsenosť, ktorá prispieva k občianskej angažovanosti, osobnému rastu a rozvoju zručností. Cestovanie rozširuje mladým ľuďom obzory a pomáha im rozvíjať kľúčové kompetencie, ako sú jazykové znalosti a spoznávanie iných kultúr a citlivosť voči nim. Prínosom sú aj odolnosť, organizačné schopnosti a riešenie problémov. Dve tretiny účastníkov navyše uviedli, že bez iniciatívy DiscoverEU by si tento cestovný poukaz nemohli dovoliť. Niektorí účastníci cestovali prvýkrát v živote sami, bez rodičov či poručníkov.
V máji 2018 Komisia navrhla urobiť z iniciatívy DiscoverEU neoddeliteľnú súčasť budúceho programu Erasmus na roky 2021 – 2027. Ak Európsky parlamenty a Rada tento návrh schvália, budú môcť v nasledujúcich siedmich rokoch využívať prostriedky z iniciatívy ďalšie stovky tisícok mladých ľudí vo veku 18 rokov.


Ďalšie informácie sú dostupné na stránkach Európskeho portálu pre mládež, na facebookovej stránke European Youth a tiež na účte European Youth na Twittteri a Instagrame.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]