Autor textu: TASR
20.01.2020

Činnosť mládežníckych parlamentov vnímajú mestá pozitívne

Zhodli sa ich členovia.

Bratislava 20.01.2020 (Skolske.sk)

Činnosť a pôsobenie mládežníckych parlamentov v mestách vnímajú ich predstavitelia zväčša pozitívne. Pre TASR sa na tom zhodli predseda Mestského mládežníckeho parlamentu v Žarnovici Radim Vojtko a tajomníčka Mládežníckeho parlamentu mesta Šaľa Tatiana Keseliová.

      Mestský mládežnícky parlament v Žarnovici funguje už takmer desaťročie. Vojtko uviedol, že jeho hlavnou úlohou je organizovanie podujatí pre mládež, ale aj iné cieľové skupiny. "Náš parlament sa okrem vlastných podujatí zapája aj do podujatí mesta. V roku 2020 sa chceme viac venovať práci s mládežou, pretože pociťujeme v našom meste rôzne problémy mladých," povedal Vojtko. Ako doplnil, mládežnícky parlament bol prizvaný k tvorbe koncepcie práce s mládežou v meste, ale aj stratégie rozvoja kultúry.

      Aj Šaľa je mestom, v ktorom funguje mládežnícky parlament. "Náš parlament si po dvoch rokoch svojej činnosti našiel svoje miesto v meste a je vnímaný veľmi pozitívne nielen zo strany mesta, ale aj zo strany obyvateľov," uviedla Keseliová. Ako priblížila, členovia parlamentu sa zameriavajú najmä na aktivity súvisiace s podporou kultúrneho života mladých ľudí, dorastajúcej mládeže, rovnako nezabúdajú napríklad ani na seniorov.

      Vojtko poznamenal, že mládežnícky parlament Žarnovica každoročne podporuje formou dotácie z rozpočtu mesta. "Asi ako každý mladý človek, tak aj my pociťujeme v určitej miere nedôveru, pričom zvládneme aj viac a chceme byť plnohodnotnými členmi spoločnosti. Niekedy sa stretávame aj s nepochopením našich nových nápadov a energie pri zaužívaných veciach, ktoré by sme radi zlepšili a prispeli svojou časťou," priblížil Vojtko. Podľa neho sú mládežnícke parlamenty veľmi dôležité. "Mrzí nás, že to nechápe každá samospráva, či už menšia alebo väčšia. My mladí chceme byť v centre diania a chceme meniť veci k lepšiemu," dodal.

      Činnosť mládežníckeho parlamentu v Šali považuje Keseliová za dôležitú, pretože v súčasnosti množstvo mladých ľudí opúšťa svoje rodné mestá a uteká za zábavou a kultúrnym vyžitím do krajských miest. "Táto migrácia má však hlbšie dôsledky, ako si ľudia bežne uvedomujú. Pretože títo mladí ľudia si neskôr, keď sa rozhodujú, kde budú bývať a kde si založia rodinu, väčšinou volia práve väčšie krajské mesto, a teda menšie mestá postupne strácajú obyvateľov," povedala Keseliová s tým, že preto je dôležité myslieť aj na mladších členov spoločenstva a vytvoriť aj im priestor a možnosť, kde sa môžu realizovať.  

Súvisiace články:

MŠVVaŠ si nemyslí, že by každá samospráva mala mať zriadený mládežnícky parlament

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]