Autor textu: Školské.sk
20.01.2020

Súťaž SKÚS POKUS 4 sa presúva do ďalšej fázy

Ešte stále majú čas prihlásiť sa tí, ktorí tak nestihli urobiť.

Foto: Raabe

Bratislava 20.01.2020 (Skolske.sk)

Už ste prihlásili tím za vašu školu do súťaže SKÚS POKUS 4? Ešte nie? Poponáhľajte sa! Čas máte už len do 29. februára 2020! Do súťaže sa aj v tomto školskom roku môžu prihlásiť žiaci druhého stupňa základných škôl a tiež príslušných ročníkov osemročných gymnázií.

4. novembra odštartoval už štvrtý ročník celoslovenskej súťaže SKÚS POKUS 4, ktorú organizuje vydavateľstvo Expol Pedagogika. Odvtedy sa už prihlásilo zopár desiatok súťažiacich tímov. Ale ešte stále majú čas prihlásiť sa tí, ktorí tak nestihli urobiť.

NOVÉ PRAVIDLÁ. NEPREHLIADNITE.
V prvom kole je potrebné, aby učiteľ v úlohe mentora prihlásil tím za školu do 29. februára na webovej stránke www.skolskyportal.sk. Následne môže tím začať pracovať na pokuse z prírodných vied s bežne dostupnými surovinami. Členovia tímu pokus natočia na video a spolu s fotografiou z priebehu pokusu pošlú do 6. apríla 2020 organizátorovi súťaže.

POUŽI UM A SKÚS POKUS!
Už štvrtý ročník súťaže je výsledkom úspešnej spolupráce troch subjektov – vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA, odborného nakladateľstva RAABE Slovensko a Združenia učiteľov chémie. Tvárou súťaže a odborným garantom sa tento ročník stal inšpiratívny vedec a vynálezca doc. Ing. Fedor Gömöry, DrSc., z Elektrotechnického ústavu SAV, ktorý v roku 2012 so svojím vedeckým tímom urobil prelom vo výskume magnetickej neviditeľnosti.

O SÚŤAŽI
Súťaž SKÚS POKUS je priestorom pre šikovných žiakov, ako uplatniť svoje vedomosti z prírodných vied a vyhrať hodnotné ceny, ktoré ich priblížia zase o niečo bližšie k ich snom. Zámerom súťaže je naučiť žiakov vnímať prírodné vedy ako súčasť bežného života, keď žiaci majú možnosť nielen získať nové vedomosti a skúsenosti, ale naučia sa aj prezentovať svoje pokusy či pracovať v tíme.
Súťaž SKÚS POKUS 4 má dve časti. Prvou úlohou žiakov je s pomocou učiteľa vytvoriť súťažný tím, ktorý pozostáva z dvoch až ôsmich členov. Druhou je vymyslieť a aj zrealizovať pokus s bežne dostupnými surovinami. Učiteľ samotný pokus nevykonáva, je „len“ jeho mentorom. Žiaci následne natočia pokus a video pošlú do 6. apríla 2020 organizátorovi súťaže. Videozáznam zhodnotí odborná komisia zložená z vedcov a odborných pedagógov. V druhej časti sprístupní organizátor súťaže najlepšie videá na stránke www.skolskyportal.sk, kde bude mať verejnosť možnosť hlasovať a vybrať päť najatraktívnejších súťažných príspevkov.

Prínos pre žiaka

Žiaci zažijú plno zábavy, hodnotne využijú čas a zapoja svoju tvorivosť, pričom sa naučia vnímať prírodovedné vedy všade okolo seba. Získajú nové vedomosti a skúsenosti, naučia sa prezentovať svoje pokusy a pracovať v tíme. Ocenení žiaci získajú následne diplom od vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA, hodnotné ceny a tiež sa zúčastnia na záverečnom vyhodnotení, kde ich čakajú ďalšie prekvapenia. Najúspešnejšie tímy budú môcť napríklad zažiť vedu na vlastnej koži pri exkurzii na návšteve u nášho generálneho partnera Slovnaft, a. s., alebo aj VIDA Science centra v Brne.
ŠPECIÁLNE VÝHODY PRE ŠKOLU: Škola, ktorá zapojí do súťaže akýkoľvek počet tímov, získava automaticky zľavu 50 % na nákup Cvičebníc chémie, pracovných zošitov Fyzika a pracovných zošitov Biológia z portfólia vydavateľstva EXPOL PEDAGOGIKA a vydavateľstva RAABE (zľavu nie je možné kumulovať s množstevnou zľavou).
​​​​​​​

Dôležité termínyPOZOR, zmena v prihlasovaní!Začiatok súťaže: 4. november 2019Ukončenie prihlasovania: 29. február 2020Ukončenie posielania príspevkov: 6. apríl 2020Uverejnenie súťažných príspevkov: 20. apríl – 11. máj 2020Vyhodnotenie súťaže: 21. máj 2020


Výhercovia sa koncom mája 2020 zúčastnia na slávnostnom vyhodnotení súťaže, ktoré sa bude konať v gala sále generálneho partnera súťaže – spoločnosti Slovnaft. Dodajme, že do prvého ročníka súťaže bolo spolu prihlásených takmer 200 videí, v ktorých sa predstavilo takmer 800 žiakov a ich pedagógov.

Pozrite si ukážky víťazných videí z minulého ročníka
 
 Mgr. Nataša Navrátilová, raabe.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]