Autor textu: TASR
27.01.2020

Prešov chce do flexi jedálneho lístka zapojiť ďalšie školy

Stravovací projekt sa úspešne dostal do druhej etapy overovania.

Foto: TASR - Základná škola (ZŠ) na Šrobárovej ulici v Prešove, na snímke žiaci počas obeda v školskej jedálni

Prešov 27.01.2020 (TASR)

Mesto Prešov chce do projektu ministerstva školstva flexi školské stravovanie zapojiť ďalšie školy. Koncom minulého roka sa doň zapojila Základná škola (ZŠ) na Prostějovskej ulici. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

      "Keďže v pilotnej fáze sa projekt osvedčil, v školskej jedálni zorganizovali verejnú ochutnávku flexi jedál pre žiakov a ich rodičov, zamestnancov školy, členov školskej rady a pre zástupcov jedální z ostatných škôl v meste. Stravovací projekt sa tak úspešne dostal do druhej etapy overovania," uviedol Tomek.

      Súčasťou  programu je vypracovaný jedálny lístok, ktorý je vytvorený podľa novej metodiky aplikácie princípov Materiálových spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie v SR.
 

Cieľom flexi stravovania je zníženie podielu živočíšnych bielkovín a tukov, zníženie soli a pridaného cukru, zvyšovanie denného podielu čerstvej zeleniny a zeleninových príloh, ako aj nakupovanie potravín v ekologických obaloch. Ďalej je to podpora a nákup potravín od regionálnych dodávateľov. Zohľadňuje aj cirkevné a kultúrne stravovacie zvyklosti stravníkov s dôrazom na akceptovanie ich náboženských požiadaviek a národnostných špecifík.

​​​​​
      Mesto Prešov chce podľa neho osloviť aj ďalšie základné školy, ktoré by sa mohli pridať k tomuto projektu, a zároveň ponúknuť inšpiráciu pre ostatné samosprávy, ktoré sa do projektu zatiaľ nezapojili.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]