Autor textu: TASR
27.01.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z oblasti slovenskej prózy, trileru, rodinného románu, detektívky a pre deti.

Foto: TASR

Bratislava 27.01.2020 (Skolske.sk)


      Nataša Holinová je autorkou knihy Prípad starej dámy. Začiatok tohto skutočného príbehu bolo možné pred rokmi sledovať v médiách. Teraz ho až do konca prežijú fiktívne postavy vo fiktívnej bratislavskej štvrti. Stará dáma sa ocitne v neuveriteľnej situácii, celý život sa starala o chorú dcéru a zrazu ju od nej vyhodili. Kto a prečo? Stará dáma je presvedčená, že je to pokus o krádež bytu. Rozhodne sa svoj príbeh publikovať a vyhľadá človeka, ktorý píše o sociálnych prípadoch. Rýchlo sa ukazuje, že do problému sú zapletené aj sociálka a súdy, ale cesta von taká rýchla nebude. Publicista si postupne získa náklonnosť aj dôveru starej dámy, ktorá sa mu zverí, že za mladi prežila koncentračný tábor. Čitateľ sa dozvie, s čím všetkým sa stretne vo vysokom veku.

      Noc, keď som spadla je názov trileru Američanky žijúcej v Londýne Christiny McDonald. Abi Knightovú nadránom vytrhne zo spánku telefonát, akého sa desí každý rodič. Oznámia jej, že jej 17-ročná dcéra spadla z mosta. V nemocnici sa šokovaná Abi dozvie, že Olivia pri páde utrpela nezvratné poškodenie mozgu a z kómy sa už nepreberie. Akoby to nestačilo, lekári zistili, že je tehotná, a preto ju nemôžu odpojiť od prístrojov, ktoré jej telo udržiavajú pri živote. A potom si Abi všimne hrozivé podliatiny na dcériných zápästiach. Keď polícia nečakane vyhlási Oliviin pád za nehodu, Abi si zaumieni, že príde na to, čo sa v tú noc skutočne stalo.

      Nórska spisovateľka Maja Lunde prichádza s románom Modrá. Je to farba vody, ale aj meno plachetnice, ktorú Signe dostane k 18. narodeninám. V roku 2017 má Signe 67 rokov a na plachetnici smeruje zo západného pobrežia Nórska do francúzskeho Bordeaux, kde sa má stretnúť s mužom, ktorého kedysi ľúbila. Plaví sa sama, iba so svojimi spomienkami a veľmi zvláštnym nákladom. David si v roku 2041 myslí, že je primladý, aby bol otcom, a predsa sa o svoju dcérku musí starať sám. Juh Európy už päť rokov sužuje katastrofálne sucho a David s dcérkou hľadajú útočisko v utečeneckom tábore. Nedostatok vody vedie k vážnym konfliktom a situácia vyzerá čoraz beznádejnejšie. Prítomnosť aj budúcnosť sa stretávajú, keď David v opustenej záhrade ďaleko od pobrežia nájde starú plachetnicu.

      V jubilejnej reedícii vychádza detektívka Vražda na zámku Styles slávnej Agathy Christieovej. Touto knihou z roku 1920 sa zrodila sa nielen slávna spisovateľka Christieová, ale aj jej nemenej slávny hrdina, geniálny súkromný detektív Hercule Poirot. Nové vydanie Vraždy na zámku Styles vychádza pri príležitosti storočnice tvorby Christieovej a stých „narodenín“ Poirota. Kto otrávil Emily Inglethorpovú a ako sa vrahovi podarilo dostať do jej zamknutej spálne? Malebná dedinka Styles St. Mary sa priam hemží podozrivými, od nového úlisného manžela bohatej dedičky, cez jej dvoch nevlastných synov až po pôvabnú mladučkú ošetrovateľku, ktorá pracuje v nemocničnej lekárni. Tento poriadne zamotaný prípad môže vyriešiť iba skutočný majster záhad, neprekonateľný belgický detektív Hercule Poirot.

      Knižka pre deti Katastrofický denník Katy Strofovej je inšpirovaná animovaným televíznym seriálom Tresky plesky. Kata Strofová je reportérkou televízie Tresky – Plesky. Na stranách jej cestovateľského denníka sa mladí čitatelia spolu vydajú s ňou po mori na opustený ostrov, kde sa pozrú, ako funguje sopka, potom odletia do vesmíru a pozrú sa, ako vznikajú blesky, nakuknú priamo do oka tornáda a nakoniec zdolajú obrovské snežné hory plné nebezpečných lavín.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]