Autor textu: TASR
28.01.2020

Do Slovenskej školy v Portugalsku sa chodí iba v sobotu

Online aj cez týždeň.

Foto:  Na snímke poslankyňa portugalského republikového zhromaždenia Maria Constança Dias Urbano de Sousová počas návštevy delegácie predsedu Národnej

Lisabon 28.01.2020 (TASR)

Udržiavanie slovenského jazyka medzi slovenskými deťmi žijúcimi v Portugalsku a rozvíjanie ich národného povedomia je cieľom Slovenskej školy v Portugalsku, ktorú otvorili v Lisabone na začiatku prebiehajúceho školského roka. Uviedol to slovenský veľvyslanec v Lisabone Oldřich Hlaváček počas návštevy delegácie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka.

      Ako informoval veľvyslanec, škola sa delí na škôlku a prvý stupeň – jednotriedku. Inšpiráciu našla v podobnom českom projekte.

    

Dohodli sme sa s českou školou, že naše deti začali chodiť do českej škôlky, ale s českou školou ako prvým stupňom už bol problém.

Opísal Hlaváček začiatky nápadu založiť slovenskú školu.

      Na projekte spolupracuje s veľvyslanectvom Univerzita Komenského v Bratislave a tiež občianske združenie Klub Čechov a Slovákov v Portugalsku. Obchodno-ekonomická fakulta Lisabonskej univerzity NOVA v Carcavelos neďaleko Lisabonu zase zdarma poskytla priestory.

      V takzvanej kamennej škole sa vyučuje iba v sobotu. Deti žijúce ďalej od Lisabonu však do slovenskej školy "chodia" aj v utorok a stredu, a to prostredníctvom internetových videohovorov. "Máme dokonca jednu študentku, ktorá je zo zmiešanej slovensko-portugalskej rodiny z Azorských ostrovov," poznamenal veľvyslanec.

      Na projekt nebolo potrebné povolenie ministerstva školstva; ide o iniciatívu slovenského veľvyslanectva v Lisabone a rezortu diplomacie. Škola nevydáva žiadne vysvedčenia, jej jediným cieľom je udržiavať slovenský jazyk v Portugalsku. "Pretože deti sa postupne asimilujú do prostredia, učia sa v portugalských školách a slovenský jazyk, povedomie a kultúra sa začínajú vytrácať,"  vysvetlil Hlaváček. Doplnil, že o túto myšlienku sa medzičasom začali zaujímať aj ďalšie slovenské veľvyslanectvá.

      V slovenskej škole v súčasnosti vyučujú dve študentky magisterského štúdia z Univerzity Komenského.

      "Sme tu na stáži a učíme deti formou hry slovenský jazyk, hudobnú výchovu, ale aj vlastivedu a čosi o Slovensku," povedala učiteľka Slávka Tkáčová.

      "Základom je, aby si deti vštepili nejaké veci o Slovensku a aby naďalej rozvíjali aj povedomie o Slovensku," doplnila ju kolegyňa Veronika Šoterová.

​​​​​​​

      Veľvyslanec pripustil, že prítomnosťou Slovákov sa Portugalsko nemôže porovnávať s Írskom, Anglickom alebo Českom. V poslednom čase sa však podľa neho ekonomika Portugalska stavia na nohy, prichádzajú investori a vznikajú nové pracovné miesta. Viacerí Slováci prišli do Portugalska podnikať. K nárastu počtu Slovákov v Portugalsku prispieva aj študentský program Erasmus.
​​​​​​​
      "Keď som ja prišiel v roku 2017 - 2018, bolo tu okolo 240 registrovaných Slovákov. V súčasnosti počet oficiálne registrovaných Slovákov v Portugalsku narástol na 290," povedal Hlaváček a dodal, že voľný pohyb osôb v EÚ vytvára nekontrolovateľnú migráciu. Občania nachádzajúci sa v inej krajine EÚ sa zvyknú zaregistrovať až vtedy, keď ich životné okolnosti prinútia skontaktovať sa so štátnymi orgánmi, napríklad zdravotnou či sociálnou poisťovňou. V skutočnosti sa podľa neho v Portugalsku nachádza stabilne približne 500 až 600 Slovákov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]