Autor textu: TASR
31.01.2020

Lekárske fakulty majú prijať o 250 študentov viac, vláda na to dá peniaze

Fakulty by mali zvýšiť počet prijatých uchádzačov v tomto roku približne o 250.

Foto: Na snímke zľava rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) Peter Šimko, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v

Bratislava 31.01.2020 (TASR)

 Vláda SR má lekárskym vysokým školám poskytnúť dodatočné prostriedky vo výške približne 2,5 milióna eur na prijatie zvýšeného počtu študentov. Fakulty by mali zvýšiť počet prijatých uchádzačov v tomto roku približne o 250, pričom majú preferovať slovenských záujemcov. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) to uviedol po piatkovom stretnutí s predstaviteľmi slovenských lekárskych vysokých škôl.

      "Dodatočné prostriedky by mali fakultám pokryť zvýšené náklady na vyšší počet prijatých študentov a refundovať stratu príjmov, ktorú spôsobí nižší počet prijatých zahraničných študentov - samoplatcov," ozrejmil Pellegrini. Nemá ísť o jednorazový prostriedok, peniaze by mali dostať školy i v ďalších rokoch.



      Premiér verí, že je to jedno z ďalších opatrení, ktoré pomôže zvýšiť v najbližších rokoch počet lekárov na Slovensku. Je rád, že lekárske fakulty na výzvu i dotácie na zvýšenie počtu študentov zareagovali už v rámci aktuálneho školského roka. "Prijali o 185 študentov nadplán," pripomenul Pellegrini. Uvedomuje si, že naďalej ostáva veľa práce pri riešení súčasného stavu, keď Slovensku chýba približne 2659 lekárov, čo je asi 12-percentný deficit oproti optimálnemu personálneho stavu. Za legitímnu, hoci náročnú tému považuje diskusiu o tom, ako na Slovensku udržať absolventov bezplatného štúdia medicíny.



      Dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Juraj Šteňo privítal krok vlády, avizoval, že bratislavská fakulta má konkrétny plán prijať namiesto 230 študentov v anglickom jazyku len 130 a, naopak, prijať o 100 slovenských študentov viac. Šteňo priznal, že bez dodatočných prostriedkov by to nebolo možné, zahraniční študenti, ktorých je vyše 30 percent, zachraňujú rozpočet. "Ak by sme nemali príjem od samoplatcov, nebudeme mať peniaze ani na slovenskú výučbu," upozornil. Za dôležité preto považuje, že príspevok majú dostávať fakulty aj počas ďalších rokov štúdia uchádzačov, ktorých prijmú navyše.
     

pic
Foto: TASR

Na snímke zľava rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) Peter Šimko, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Juraj Šteňo, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Daniel Pella a prodekan Jesseniovej Lekárskej fakulty v Martine Branislav Kolarovszki počas stretnutia predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (vpravo) s dekanmi lekárskych fakúlt v Bratislave 31. januára 2020. FOTO TASR – Dano Veselský.

 Predstavitelia lekárskych fakúlt zároveň apelovali na nevyhnutnosť skvalitňovať výučbu a možnosti praxe budúcich medikov prostredníctvom zvyšovania technologického a prístrojového vybavenia slovenských nemocníc. Podľa dekana Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Daniela Pellu sa to netýka len univerzitných nemocníc, ale aj okresných zariadení, kde môžu budúci lekári absolvovať šiesty rok štúdia. "Ak budú v kvalitnom a príjemnom prostredí, výrazne to zvýši ich záujem ostať na Slovensku. Pretože vieme, že hlavným motívom uvažovania o odchode do zahraničia nie je plat, ale nevyhovujúce pracovné prostredie a zlé pracovné vzťahy," upozornil dekan LF UPJŠ v Košiciach.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]