Autor textu: TASR
03.02.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú to tituly z oblasti slovenského románu, krimi trileru či svetovej klasiky.

Foto: TASR

Bratislava 03.02.2020 (Skolske.sk)

      Zákon príťažlivosti je románovou novinkou domácej autorky Kataríny Kunikovej. Láska prichádza, keď ju človek najmenej čaká. Hlavná hrdinka je sama v cudzom meste a sníva svoj veľký sen. Hlavný hrdina je vo svojom meste a rozhodne nie je sám. Majú spoločný balkón, každý jednu mačku a z duše sa neznášajú. Každé ich stretnutie je ako zrážka planét, iskry lietajú na všetky strany. V konečnom dôsledku však túžia obaja po tom istom. Sny žien sa totiž vôbec nelíšia od tých mužských. Do poslednej chvíle nebude čitateľ vedieť, ako to dopadne.

      Angličan M. J. Arlidge prichádza s krimi románom Kto sa bojí, nech nejde do lesa. Tom Campbell si pamätá, že s priateľkou kempoval, inak nič. Preberie sa uprostred lesa, dezorientovaný a vydesený na smrť. Niekto mu ide po krku, akýsi tvor s čiernou dierou namiesto tváre. Mladíkovo telo po čase nájdu na strome. Prípadu sa ujíma Helen Graceová. Sotva sa však pustí do práce, objaví sa druhá obeť. V lese vyčíňa sériový vrah. Začínajú sa preteky s časom. Idylický národný park sa v noci mení na popravisko. Pátranie na obrovskom zalesnenom území pripomína hľadanie ihly v kope sena. Tentoraz bude Helen potrebovať viac než len odvahu.

      Malé ženy je názov svetovej klasiky z pera Američanky Louisy May Alcottovej. Príbeh štyroch sestier prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske. Príbeh sa odohráva v časoch americkej občianskej vojny v rokoch 1861 – 1865, do ktorej narukoval aj otec rodiny Marchovcov. Jeho manželka a dcéry prežívajú neľahké obdobie sprevádzané chudobou, chorobami a mnohými inými problémami. Bezstarostné dievčatá sa za krátky čas menia na skutočné malé ženy schopné čeliť aj ťažkým výzvam s odvahou a odhodlaním. Romantická Meg, neskrotná Jo, krehká Beth a rozmaznaná Amy sú hrdinkami z mäsa a kostí, ktoré inšpirovali milióny čitateľov.

      Britský spisovateľ a novinár Johann Hari prichádza s novinkou Strata spojenia. Depresie a úzkosti sú v celom západnom svete prudko na vzostupe a trápia stále väčšie percento populácie. Tradičná psychiatria ich príčiny obyčajne pripisuje chemickej nerovnováhe v mozgu a ponúka psychofarmaká. Samotné lieky síce môžu priniesť chvíľkovú úľavu, ale nič nevyriešia. Johann Hari sám od mladosti trpel depresiami a úzkosťami. Keď mal 31 rokov, rozhodol sa, že vyhľadá tých najväčších svetových expertov. Na svojej ceste za pravdou precestoval neuveriteľných 65 000 kilometrov a stretol sa s tými najpovolanejšími. Postupne zistil, že existuje deväť základných príčin depresií a úzkostí, ktorých uvedomenie a pochopenie vedie k celkom iným riešeniam, ktoré konečne ponúkajú skutočnú nádej.

      Najmenším čitateľom je určená knižka Jozefa Pavloviča Rozprávky ostrihané na ježka. Ponúka v nej veselé rozprávky o ťažkostiach s vynálezmi, kúzelnícku rozprávku aj príbehy o krtoch a vrtoch, o dážďovkách, ktoré sa zachránili, o slnku a mesiaci či o koze Melinde.

      V reedícii prichádzajú na knižný trh tituly svetovej a českej klasiky, medzi nimi Dobrodružstvá Toma Sawyera a Huckleberryho Finna od Marka Twaina, román Mŕtve duše od N. V. Gogoľa, Kronika Pickwickova klubu Charlesa Dickensa a Staré povesti české od Aloisa Jiráska.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]