Autor textu: Školské.sk
08.02.2020

Skúsenosti študentov s výučbou jazykov hľadajte na JazykovéŠkoly.sk

 Ako nájsť kvalitnú jazykovú školu alebo lektora?

Foto: TASR

Bratislava 08.02.2020 (Skolske.sk)

 Najväčší český jazykový spotrebiteľský portál www.Jazykovky.cz vstupuje na Slovensko ako www.Jazykové Školy.sk. Zameriava sa na hodnotenia jazykových škôl od ich študentov. Orientácia na spotrebiteľa sa premieta aj do role mediátora pri riešení sporov medzi študentmi a jazykovou školou. Recenzie jazykových škôl pomáhajú študentom pri výbere kvalitnej jazykovej školy. Portál udeľuje najlepším školám značku “Študentmi odporúčaná jazykovka”. Hlavným certifikačným kritériom je dostatočný počet kladných hodnotení od študentov školy.
 
Ako nájsť kvalitnú jazykovú školu alebo lektora
Výučbu jazykov na Slovensku zabezpečuje naozaj široká škála zariadení: školy štátne i súkromné, školy s medzinárodnou certifikáciou kvality výučby alebo so zahraničnou či domácou franchisingovou licenciou i bez nej, školy vyučujúce v reprezentatívnych, funkčných učebniach aj v obývačke lektora. Aj vo výučbe jazykov ale platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští, a že všetko je nakoniec "o ľuďoch". Osvedčená cesta, ako vybrať “tých vhodných ľudí” tak, aby lekcie neboli len stratou času, ale naopak vzrušujúcou expedíciou do cudzieho jazyka, je orientovať sa pomocou referencií ďalších študentov.
 
Skúsenosti študentov s jazykovými školami na Slovensku
Jazykové Školy.sk sa zameriavajú na zber a kontrolu hodnotení od študentov jazykových škôl. Študent môže hodnotiť nielen školu, ale aj konkrétneho lektora, ktorý ho vyučoval. Tieto hodnotenia sú verejné, dobrovoľné a neanonymné. Študenti pri odosielaní formulára súhlasia s kontrolou hodnotenia.
 
Zoznam najlepšie hodnotených jazykových škôl na Slovensku
Školy pred koncom každého cyklu svojich kurzov rozosielajú hodnotiace formuláre svojim študentom. Získané študentské hodnotenia registrovaných škôl sú po overení ich autenticity zverejnené na Jazykové Školy.sk a školy môžu na hodnotenia svojich študentov reagovať. Hodnotenia (okrem odhalených falošných) nie sú mazané ani korigované. Cieľom nie je menej úspešné školy dehonestovať, ale upozorniť na školy dlhodobo kladne hodnotené. V prípade, že si škola neželá ohlasy na svoju výučbu ďalej zverejňovať, zmiznú s jej profilom aj všetky (kladné aj záporné) hodnotenia. Prirodzene tak vzniká zoznam študentmi najlepšie hodnotených jazykových škôl na Slovensku, ktoré sa neboja svojich študentov.
 
Kultivovanie kvality výučby
Jazykové Školy.sk prispievajú k zlepšovaniu kvality výučby a zvlášť k pozitívnej komunikácii jazykovej školy so študentami. Ak chce jazyková škola požiadať svojich študentov o hodnotenie výučby, aby získala značku “Študentmi odporúčaná jazykovka”, prirodzene zlepšuje komunikáciu so študentmi a viac dbá na kvalitu výučby. Jazykové školy tak viacej využívajú svoj potenciál.
 
Výber jazykovej školy podľa hodnotení od študentov
Študent si môže vyberať jazykovú školu nielen podľa miesta výučby, jazyka, druhu kurzu, ale takisto podľa hodnotení od študentov. Napríklad študent z Košíc si môže vyhľadať všetky hodnotenia jazykových škôl, ktoré vyučujú angličtinu v Košiciach a po prečítaní hodnotení študentov prekliknúť na profil jazykovej školy a vybrať si z ponuky jej kurzov a lektorov.
 
Voľba jazykovky podľa lektora
Vďaka zoznamu lektorov a ich hodnotení od študentov je možné si vybrať konkrétneho jazykového lektora, ktorý má zodpovedajúce vzdelanie a prax. Jazykové školy sú spravidla pri požiadavke na konkrétneho lektora schopné zaistiť ukážkovú hodinu s týmto lektorom a zaradiť študenta do kurzu s týmto lektorom alebo zabezpečiť individuálnu výučbu. To je nesmierne dôležité, pretože základom kvalitnej výučby je práve dobrý lektor.
 
Ponuka škôl a kurzov
Jazykové Školy.sk pomôžu študentom nájsť jazykové školy na Slovensku a jazykové kurzy, ktoré ponúkajú. Tento zoznam kurzov si jazykové školy vytvárajú a aktualizujú sami. Už samotné spracovanie ponuky výučby vypovedá o kvalite a zameraní jazykovej školy.
 
Predvýber jazykových škôl
Na Slovensku prebieha pohovor s viac než 700 jazykovými školami a súkromnými lektormi, ktorí ponúkajú výučbu jazykov. Mgr. Václav Kovařík, vedúci projektu, o svojich skúsenostiach z pohovorov hovorí: “Asi 10% jazykových škôl má perfektné vedenie, jasnú organizáciu výučby a systém výberu a vzdelávania lektorov. Je určite radosť v nich učiť aj v nich študovať. Asi ⅓ jazykových škôl komunikuje na dobrej úrovni, o potreby študentov sa aktívne zaujímajú a snažia sa v rámci možností ponúknuť čo najkvalitnejšiu výučbu. Ďalšia cca ⅓ jazykových škôl uprednostňuje ekonomické ukazovatele, ktorým prispôsobuje aj výučbu, a to často v neprospech študenta. To sa prejavuje menším dôrazom na metodiku výučby, hrubším rozdelením študentov podľa pokročilostí a nižšou požadovanou kvalifikáciou lektorov. Tieto školy majú priestor a predpoklady pre zlepšenie kvality výučby. Poslednú ⅓ jazykových škôl je možné označiť ako viac či menej nevhodnú pre štúdium cudzieho jazyka. Keď sa pýtam na detaily výučby, vychádzajú na povrch chaotickosť, zlá úroveň komunikácie, občas arogancia, nízka manažérska a pedagogická skúsenosť vedenia školy. Tieto jazykovky nechávajú výučbu spravidla v rukách lektora bez akejkoľvek kontroly či bez patričného zázemia. Učiť v nich môže takmer každý, vzdelávanie je ponechané čisto na lektorovi. Pôsobí tu výrazne Dunningov–Krugerov efekt; vedenie školy si nie je nedostatkov vedomé a nie je teda šanca na zlepšenie výučby. Tieto školy sa snažíme identifikovať a nezaraďovať do nášho výberu”.
 
Porovnanie jazykových škôl v Českej republike a na Slovensku 
Z pohovorov s českými a slovenskými jazykovými školami vyplýva niekoľko zaujímavých zistení. Na Slovensku panuje menšia ochota oznamovať študentom pred nástupom do kurzu konkrétne informácie o náplni kurzu, používanej učebnici či lektorovi a zaväzovať sa ku konkrétnym výsledkom výučby. Kurzy sa často zostavujú až na poslednú chvíľu, podľa aktuálnych požiadaviek študentov. Zaujímavý je tiež väčší počet malých jazykových škôl a častejšie združovanie lektorov pod franchisingovou značku, ktorá im sľubuje zázemie väčšej jazykovej školy. Oproti Českej republike je na Slovensku pozitívnejší prístup k hodnoteniam od študentov; slovenské školy majú zrejme so študentmi osobnejšie vzťahy. Pri komunikácii sú slovenské jazykovky srdečnejšie a vrelšie.
 
Kontaktné informácie
Ak máte záujem o rozhovor, zverejnenie štatistík vyhľadávaní alebo o ďalšie informácie, obráťte sa na [email protected] alebo volajte vedúcemu projektu, Mgr. Václavovi Kovaříkovi +420 777 218 946.
 
Školské.sk informoval gdi s.r.o., (www.gdi.cz) - najväčší prevádzkovateľ jazykových portálov v Českej republike od roku 2001. 



Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]