Autor textu: TASR
11.02.2020

Maskota Európskeho olympijského festivalu mládeže navrhne verejnosť

Slovo permoník je odvodené z nemeckého bergmännchen (banský mužíček).

Foto: Olympic.sk

 Banská Bystrica 11.02.2020 (Skolske.sk)

Banský škriatok permoník bude inšpirovať i zabávať návštevníkov XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici, ktorý sa uskutoční v júli 2021. Podobu maskota podujatia – permoníka – navrhne verejnosť vo výtvarnej súťaži Slovenského olympijského a športového výboru a organizačného výboru EYOF 2021.
     

Permoníci dali ľuďom vieru v skalných duchov. Tieto postavy z rozprávok a povestí, patriace k životu baníkov, sa stali súčasťou folklóru a jedným zo symbolov baníctva. V stredoveku baníci hľadali pomoc aj v radoch svätých, blahoslavených a mučeníkov. V krajinách s baníckou históriou sa začala uctievať ako patrónka baníkov svätá Barbora.

Uviedol k návrhu vedúci oddelenia kurátorov a historik Stredoslovenského múzea (SSM) Filip Glocko.

      Slovo permoník je odvodené z nemeckého bergmännchen (banský mužíček). Ide o démonickú bytosť antropomorfnej podoby, strážcu a ochrancu nerastov a pokladov. V ľudových predstavách často splýva s trpaslíkom.

      Podľa legiend permoníci žili vo väčších spoločenstvách v podzemných chodbách a banských štôlňach. Opatrovali a kopali rudu a vzácne nerasty. Odievali sa do pestrých, najmä červených šiat a ako baníci nosili kožené zástery a banské pracovné nástroje.

      Predstava o ich oblečení je odvodená od stredovekého odevu baníkov a udržiavaná výtvarným prejavom i ústnou prozaickou tradíciou. Pomáhali baníkom v práci a varovali ich pred nebezpečenstvom, za čo im baníci dávali rôzne obety a úzkostlivo dodržiavali tradíciou stanovené banské zvyky. Zato im permoníci neraz sami ukázali, kde majú kopať, aby narazili na žilu. Nemilosrdne však trestali tých, ktorí pod zemou pískali, správali sa hlučne a nerešpektovali ich príkazy a zákazy.

      Svoju prítomnosť dávali v štôlňach najavo väčšinou iba klopaním, ak sa baníkom ukázali, znamenalo to nebezpečenstvo, napríklad zasypanie šachty.
​​​​​​​
      Viac informácií o výtvarnej súťaži, z ktorej vzíde podoba maskota EYOF 2021, je na weboch Slovenského olympijského a športového výboru a EYOF 2021.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]