Autor textu: TASR
12.02.2020

Aktéri vzdelávania v Bratislavskom kraji chcú navzájom nadviazať spoluprácu

Školy, ktoré menia svet

Foto: Školy, ktoré menia svet

Bratislava 12.02.2020 (Skolske.sk)

 Aktéri vzdelávania v Bratislavskom kraji chcú medzi sebou nadviazať spoluprácu, aby mohli vytvoriť dostatok možností pre deti, učiteľov, ale aj školy. Zhodli sa na tom počas pondelkovej regionálnej Stálej konferencie aktérov vo vzdelávaní. TASR o tom informovala administrátorka projektu Deti nepočkajú! Katarína Rabiková.

      Iniciatíva v rámci projektu Deti nepočkajú! vychádza zo skúseností v Kanade, Českej republike či na Islande. Tvorená je zástupcami rodičov, študentov stredných a vysokých škôl, riaditeľov, učiteľov, odborných zamestnancov a zriaďovateľov škôl, univerzít, vedcov, neziskových organizácií, firiem a podporovateľov kvalitného vzdelávania na Slovensku z Bratislavského kraja. Podľa nich v systéme vzdelávania neexistuje problém, za ktorý by bola zodpovedná len jedna organizácia, a preto ho ani jedna organizácia nedokáže vyriešiť.

     Jedným z príkladov dobrej spolupráce v Bratislavskom kraji je projekt Školy, ktoré menia svet. Erich Mistrík z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave uviedol, že ide o premyslenú sériu tréningov a ďalšieho vzdelávania učiteľov v tom, aby u žiakov dokázali rozvíjať občiansku participáciu, samostatné a kritické myslenie. Učitelia sa učia a cvičia v rozvíjaní skúsenostného a zážitkového učenia žiakov.

      Ďalším príkladom spolupráce je projekt akadémie riaditeľov základných a stredných škôl, ktorá sa snaží sprostredkovať kvalitné vzdelávanie v oblasti starostlivosti o ľudské zdroje školy. Cieľom je pomôcť školám vytvárať atraktívne a profesionálne pracovné prostredie pre svojich zamestnancov.
​​​​​​​
      Sprievodným podujatím je aj výstava prianí od detí, rodičov a učiteľov na tému Akú školu by ste dopriali deťom na Slovensku. Neskôr majú byť použité ako stavebný materiál na tvorbu sochy dieťaťa. Tá má byť následne darom pre budúceho ministra školstva a zároveň pripomienkou toho, že v centre pozornosti v oblasti vzdelávania by malo stáť dieťa.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]