Autor textu: TASR
18.02.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Čitateľ si opäť má z čoho vyberať.

Foto: TASR

Bratislava 18.02.2020 (TASR)

Nové tituly z oblasti životných príbehov, krimi románu, detektívky či románu pre ženy pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Americká spisovateľka Camille Aubray prichádza s novinkou Varila som pre Picassa. Provensálsko, jar 1936. V ospalom prímorskom mestečku Juan-les-Pins sedemnásťročná Ondine pracuje v rodinnej reštaurácii Café Paradis. Z každodennej rutiny ju vytrhne príchod nového hosťa z Paríža, ktorý si želá, aby mu obedy servírovali v neďalekej vile. Tým tajomným hosťom nie je nik iný ako slávny Pablo Picasso, ktorý sa práve ocitol na životnej i umeleckej križovatke a dúfa, že pobyt pri mori mu pomôže načerpať nové sily. Na rozdiel od neho mladučká Ondine iba začína objavovať svoje schopnosti, talent i túžby. Stretnutie s Picassom na dlhé roky ovplyvní jej život, aj keď každý z nich pôjde ďalej vlastnou cestou.

      Zmiznutie Stephanie Mailerovej je názov detektívneho príbehu z pera švajčiarskeho autora Joëla Dickera. Pokojným prímorským mestečkom Orpha v štáte New York otriasla 30. júla 1994 hrôzostrašná udalosť, vražda primátora a jeho rodiny, ako aj náhodnej svedkyne zločinu, mladej bežkyne. Vyšetrovanie zločinu vedie štátna polícia. Schopní a ambiciózni vyšetrovatelia pomerne rýchlo vypátrajú vraha, za čo si vyslúžia uznanie nadriadených a dokonca vyznamenanie. Lenže po dvadsiatich rokoch, začiatkom leta v roku 2014, novinárka Stephanie Mailerová tvrdí, sa zmýlili a obvinili nevinného človeka. Mladá žena vzápätí za záhadných okolností zmizne.

      Američan Michael Connelly je autorom krimi románu Temný plameň. Harry Bosch a detektívka Renée Ballardová opäť spoločne vyšetrujú jeden prípad, a to srdcovú záležitosť Boschovho bývalého policajného mentora, muža, vďaka ktorému sa Harry stal detektívom. Ten je už po smrti, no jeho žena Boschovi po pohrebe nechá vyšetrovací spis, ktorý si jej manžel zobral so sebou, keď pred dvadsiatimi rokmi odchádzal z polície, nevyriešenú vraždu problematického mladíka. No Harry onedlho narazí na otázku, z ktorej mrazí. Či si odniesol jeho učiteľ ten spis, aby aj na dôchodku pokračoval vo vyšetrovaní, alebo chcel skôr zabezpečiť, aby ho nikto nikdy nevyšetril.

      Selah. Nechcená nevesta je novinkou od autorky Anny Brightovej. Selah je jediná dcéra vládcu Potomacu a dobre vie, že jej povinnosťou je nájsť si partnera hodného zasadnúť na trón. Keď ju vysnívaný snúbenec ponižujúco odmietne, jej nevlastná matka vyrukuje s nepredstaviteľným riešením. Prinúti Selah plaviť sa na druhý koniec Atlantiku, kde si má nájsť nového ženícha. Domov sa smie vrátiť len so snúbencom po boku. Selah na svojej púti zavíta do zámockých záhrad aj severských fjordov. Po celý čas ju bedlivo sleduje neviditeľné oko obávanej Imperije Jötne. Podpalubie Osudu však neukrýva len macochine intrigy. V stávke je oveľa viac ako to, či Selah nájde svoje šťastie. Domov sa totiž smie vrátiť len so snúbencom po boku.

      Smrť a iné konce je názov románu pre ženy z pera Melanie Cantorovej. Štyridsiatničke Jennifer Colovej práve oznámili, že trpí smrteľnou chorobou krvi a že má už len tri mesiace na rozlúčku s priateľmi či rodinou a doriešenie svojich záležitostí. Deväťdesiat dní na vyrovnanie sa s nespravodlivou, nečakanou a vážnou diagnózou. Jennifer sa sústredí na pozitíva. Namiesto toho, aby si v zúfalstve vypracovala zoznam posledných prianí, rozhodne sa napísať list trom najdôležitejším ľuďom vo svojom živote, panovačnej a sebeckej sestre, nevernému exmanželovi bez chrbtovej kosti a očarujúcemu, ale nespoľahlivému bývalému priateľovi, a konečne im povedať pravdu. Bývalý priateľ jej pribehne na pomoc a Jennifer dokonca znovu postaví spálené mosty so sestrou Isabelle. Keď však začnete hovoriť pravdu, je ťažké s tým prestať.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]