Autor textu: TASR
18.02.2020

Mladí vedci SAV budú vysvetľovať, prečo porozumieť vede "nie je žiadna veda"

Podujatie sa uskutoční 26. februára od 18.00 h.

Foto: SAV

Bratislava 18.02.2020 (TASR)

 Mladí vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) budú koncom februára verejnosti počas podujatia Science Slam SAV vysvetľovať, prečo porozumieť vede "nie je žiadna veda". Ide o predstavenie vedeckých disciplín naprieč ústavmi akadémie s cieľom zrozumiteľne, pútavo a odľahčene predstaviť vedu z perspektívy mladých ľudí, ktorí sa jej zapálene venujú. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

      Podujatie sa uskutoční 26. februára od 18.00 h.
      

Radi by sme ukázali, že vedecká prezentácia nemusí byť len suchý monológ. Oceňujeme odvahu našich rečníkov a rečníčok, ktorí vystúpia zo svojej komfortnej zóny, pretože stoja pred výzvou podať témy zrozumiteľne a nezachádzať príliš do detailov. Podľa nej aj to má inšpirovať divákov, aby si informácie o danom výskume, ktorý ich zaujal, dohľadali alebo sa spýtali rečníka priamo po podujatí.

Organizátorka podujatia Simona Oľhová 

Počas večera predstavia svoje výskumné témy siedmi rečníci

Róbert Sabo z Ústavu informatiky SAV vysvetlí, čo robí jazykovedec na ústave informatiky. Paulína Kanovičová z Centra biovied SAV zodpovie otázku: Ako ti tuky pomôžu zabehnúť maratón? Michal Blaho z Elektrotechnického ústavu SAV si pripravuje vystúpenie pod názvom Nastane v elektronike koniec doby kremíkovej? Júlia Choleva z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV objasní, ako vyzerá liberálny boj za slovenčinu. Veronika Bugárová z Ústavu molekulárnej biológie SAV vysvetlí, ako chápať 'medové reči' modernej medicíny. Mirka Galasová zo Spoločenskovedného ústavu Centra spoločenských a psychologických vied SAV vystúpi s témou A inak... Ako sa má váš lekár? Michal Bodik z Fyzikálneho ústavu SAV sa zamyslí nad tým, či bude pivo lacnejšie vďaka fyzike.
​​​​​​​
      Prvotný impulz organizovať Science Slam pochádza zo Science Slam Masarykovej univerzity v Brne. "Minulý rok sme si mnohé odskúšali a veríme, že vďaka spätnej väzbe od divákov to ešte dokážeme vylepšiť. Na udalosti pracujeme ako tím zložený z Mladých vedcov SAV naprieč oddeleniami a tvoríme tak nové prepojenia ústavov, ktoré by inak nevznikali," uzavrela Oľhová.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]