Autor textu: Školské.sk
20.02.2020

PF Trnavskej univerzity otvára študijný odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich

Tento program je na Slovensku absolútnou raritou.

Foto: PF TU

Bratislava 20.02.2020 (Skolske.sk)

Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave (TU) otvára nový štvorročný bakalársky študijný odbor slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich. 

Má za cieľ vyplniť medzeru spôsobenú nedostatkom kvalifikovaných tlmočníkov medzi slovenským jazykom a slovenským posunkovým jazykom. Program je koncipovaný ako štvorročný (v externej forme päťročný) bakalársky profesijne orientovaný program zameraný sa na tri základné oblasti:

- jazykové zručnosti v slovenskom jazyku a slovenskom posunkovom jazyku 

- zručnosti tlmočníckej praxe pri tlmočení medzi slovenským jazykom a slovenským posunkovým jazykom

- vedomosti a znalosti problematiky nepočujúcich osôb.


Študent má povinnosť v každom semestri absolvovať kurzy z týchto základných oblastí tak, aby rozvíjal svoje praktické zručnosti vo svojej tlmočníckej profesii. Účelom študijného odboru je odborná príprava profesionálnych tlmočníkov z/do slovenského posunkového jazyka, ktorí budú poskytovať služby nepočujúcim. Takíto odborníci poskytujú služby v bežnej komunikácii,  pri vybavovaní úradných záležitostí, u lekára, v škole, v práci, teda tam, kde je komunikačná bariéra pre nepočujúcich.

Tento nový a jedinečný študijný odbor je možné študovať len na Pedagogickej fakulte TU a jeho absolventi budú kvalifikovaní na prácu v odbore profesionálny tlmočník slovenského posunkového jazyka. 

V prijímacom konaní na akademický rok 2020/2021 bude možné využiť aj elektronickú prihlášku. Nezabúdajte, že termín na odoslanie prihlášok je na mnohých školách len do 29. februára. 
Výhodou elektronickej prihlášky je, že uchádzač získa prístup do akademického informačného systému, v ktorom môže sledovať stav svojej prihlášky počas celého cyklu prijímacieho konania.

Matúš Demko 
Trnavská univerzita v Trnave

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]