Autor textu: Školské.sk
21.02.2020

​​​​​​​Stačí 15-minútový pohovor a môžeš prežiť perfektné leto v Amerike

Ako prebiehajú pohovory na jednotlivé pozície?

Foto: Adrián - Národný park

Bratislava 21.02.2020 (Skolske.sk)


Uvažuješ, že odídeš v lete na brigádu do USA, ale honia sa ti hlavou otázky ako si vybrať toho najlepšieho zamestnávateľa, ako sa do Ameriky dostať a ako prebieha pohovor do zamestnania? Vieš ako sa uistiť, že zvolená práca je presne podľa tvojich predstáv? Nie je nič jednoduchšie ako sa s budúcim zamestnávateľom porozprávať osobne! Túto príležitosť využilo počas Camp Fair či Job Fair v Bratislave mnoho študentov, ktorí idú pracovať za veľkú mláku po prvýkrát, ale aj tí, ktorí majú s prácou v kempe či v rezorte viacročné skúsenosti. Ako prebiehajú pohovory na jednotlivé pozície, čoho sa najviac obávajú a čo je najväčšou motiváciou, aby išli do štátov prvýkrát a opakovane? 

pic
Foto: Job Fair 

Čo je Job Fair a Camp Fair a prečo sú dôležité?

Job Fair je udalosť, pri ktorej americkí zamestnávatelia a náboroví pracovníci poskytujú informácie potenciálnym zamestnancom. Tí pricestujú osobne, aby našli medzinárodný personál na leto. Uchádzači o zamestnanie sa ich zúčastňujú, zoznamujú sa s budúcimi kolegami, odovzdajú zamestnávateľom vyplnené profily a kladú otázky s cieľom získať informácie o potrebnej práci a nasávajú atmosféru ako to v rezorte alebo národnom parku vyzerá. Študenti majú jedinečnú príležitosť absolvovať pohovor a získať zamestnanie v priebehu jedného dňa a na jednom mieste. Jediný rozdiel medzi Job Fair a Camp Fair je v tom, že počas Camp Fair hľadajú zamestnávatelia študentov do detských kempov, ktoré majú v Amerike bohatú tradíciu.
​​​​​​​

Strach z pohovoru nie je na mieste

Piatačka Eva sa rozhodla využiť svoju poslednú možnosť ísť na letnú brigádu do USA a zverila sa so svojimi obavami pred pohovorom so zamestnávateľom: „Bojím sa, že nebudem budúcemu zamestnávateľovi rozumieť a budem sa ho musieť pýtať, čo hovoril alebo že sa mi stane nejaký trapas!“ Prváčka Dominika, ktorá sa umiestnila v kempe Cayuga v štáte Pennsylvania ju upokojuje a popisuje: „Pohovor prebiehal tak, že som prišla k zamestnávateľovi, podali sme si ruky a pozrel sa na môj profil, ktorý som vypĺňala, v ktorom boli informácie o mne a mojich pracovných skúsenostiach.  Bola som pripravená na to, že začnem ja, ale pán, s ktorým som robila pohovor bol taký skvelý, že mi dával otázky sám. Veľmi mi tým pomohol a ja som už potom iba odpovedala na položené otázky o mojich pracovných skúsenostiach, voľnočasových aktivitách, kde študujem a prečo som si vybrala práve tento kemp a čo o ňom viem. Potom mi iba vysvetlil, čoho by sa týkala moja pracovná pozícia, kedy by som mala priletieť a vysvetlil mi všetky potrebné informácie, ktoré by som mala vedieť pred odletom.“

pic
Foto: text

Spokojný brigádnik aj zamestnávateľ

Môže sa stať, že pohovor so zamestnávateľom neklapne a študent sa neumiestni? Môže, ale ak zistíš, že tvoje predstavy o brigáde sa líšia od toho, čo prvý vybraný potenciálny zamestnávateľ ponúka, jednoducho sa na Camp Fair alebo Job Fair porozprávaš s ďalším potenciálnym zamestnávateľom.  Podobne sa to stalo Patrikovi: „Svoj online profil, ktorý fungoval ako životopis, som mal vyplnený a jediné, čo zostávalo, bol pohovor s americkým zamestnávateľom. Môj prvý pokus sa ale nepodaril. Kresťanský kemp v Arkansase si ma bohužiaľ nevybral. O týždeň neskôr som už ale sedel oproti zamestnávateľovi z Minnesoty, ktorý bol veľmi príjemný a časom sa z nás stali dobrí priatelia.“ Pre Artura, ktorý ide toto leto do Ameriky už po piaty raz, sú najväčšou motiváciou skvelí ľudia. „V kempe je rodinné prostredie. Našiel som si kamarátov z celého sveta. Stretol som tam aj Slovákov a Maďarov, ale aj keď bývame pomerne blízko seba, stretneme sa iba v Amerike. Mám aj skvelých zamestnávateľov, o ktorých viem, že na Slovensko nikdy neprídu a rád sa s nimi stretnem.“ Okrem skvelých ľudí je motivácia aj finančné ohodnotenie za prácu: „Prvé leto ide skôr o kultúrno-výmenný pobyt, spoznávanie nových ľudí, z ktorých sa určite stanú kamaráti, veľa sa cestuje a spoznáva. Ďalšie roky si popri cestovaní a spoznávaní ďalších miest vieš odniesť aj časť zarobených peňazí domov,“ vysvetľuje Artur. 

pic
Foto: Adrian - národný park

Ako sa pripraviť na pohovor?

Príprava je samozrejme základom úspechu. Je fajn zistiť si dopredu niečo o kempoch, parkoch alebo rezortoch, kam sa chceš vydať. A prvá spoločná téma je na svete! Zamestnávateľ sa tiež určite opýta na štúdium, predchádzajúce pracovné skúsenosti a koníčky. Pokiaľ sa obávaš angličtiny, je dobré pripraviť sa na základné frázy a otázky, ktoré ťa na pohovore čakajú. Nemusíš sa ale obávať cudzieho jazyka, do sveta ideš predsa aj preto, aby si sa v ňom zlepšil. Pomôžu ti tieto otázky:
● Can you tell me something about yourself?
● What do you know about our camp / park / rezort?
● Why are you interested in working in our camp / park / rezort?
● What is your previous working experience?
● How do you think your working day will look like?
● What do you like doing in your spare time?

pic
Foto: Job Fair 

Prvý krok – osobný profil

Od návštevy Job Fair ťa už delí len posledná vec - zaregistrovať sa a vyplniť na webe alebo v aplikácii svoj profil. U niektorých zamestnávateľov to trvá 15 minút, u niektorých je potrebné vyplniť viac informácií. Študentka sociálnej a pracovnej psychológie Dominika popisuje, čo musí profil obsahovať: „Predtým ako som vyrazila na Job Fair, vytvorila som si profil s osobnými informáciami o sebe a o mojom zdravotnom stave. Je potrebné do systému nahrať dokumenty ako je potvrdenie čistého registra trestov, zdravotné záznamy, referencie od bývalých zamestnávateľov, učiteľov alebo trénerov. V neposlednom rade sa vypĺňa tiež motivácia, prečo ísť do Ameriky. Dôležité boli tiež skúsenosti s pozíciami, na ktoré som sa hlásila. Je podstatné profil vyplniť poctivo, aby zaujal potenciálneho zamestnávateľa a mohla som byť správne umiestnená. Profil má štyri strany a je dobré v ňom poriadne opísať svoju osobnosť." Hneď po vyplnení sa ti ozve zástupca agentúry a potvrdí registráciu. Potom už len stačí zahodiť stres a zájsť si porozprávať na Job Fair.
Viac informácii nájdeš na https://www2.smallerearth.com/sk/

pic
Foto: Job Fair 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]