Autor textu: Mária Tarišková
25.02.2020

SÚŤAŽ: Ako dieťaťu čo najjednoduchšie vysvetliť nástrahy internetu

Internet nie je najbezpečnejším miestom ani pre dospelých, nieto ešte pre deti. 

Foto: Kaspersky

Bratislava 25.02.2020 (Skolske.sk/OTS)

Ako rodičia však môžete spraviť mnoho preto, aby ste čo najviac ovládali svoj pohyb v online priestore a naučili to aj svoje ratolesti.

​​​​​​​Platí tu jednoduchá zásada – čím skôr, tým lepšie, aby sa nestalo, že sa nakoniec budete musieť poučiť z vlastných chýb. Mnohokrát v problematike online ochrany tápu aj samotní rodičia a nevedia, ako na to. Spoločnosť Kaspersky im podáva pomocnú ruku – v podobe knižky pre deti Kasper, Sky a zelený macko, ktorá vznikla vďaka spolupráci s holandskou detskou knižnou autorkou Marlies Slegers. Rôzne nástrahy internetu sú popísané detskou formou a deti sa vďaka príbehu kamarátov Kaspera, Sky a zeleného macka oboznámia s najčastejšími hrozbami, ktoré na ne môžu na internete číhať a pred ktorými by sa mali mať na pozore! V offline priestore je dôležité, aby sa deťom tieto veci zrozumiteľne a najmä včas vysvetlili. V online priestore už prichádza na rad aktívna ochrana pre rodičov s deťmi – aplikácia Kaspersky Safe Kids.
 
Pozor! Súťaž pre rodičov o knižku Kasper, Sky a zelený macko a aplikáciu Kaspersky Safe Kids (viac na konci článku).
 
S cieľom znížiť potenciálne riziká a vysvetliť deťom nástrahy, ktoré na ne číhajú pri surfovaní na internete si 81 % rodičov myslí, že učiť deti o online bezpečnosti je spoločnou zodpovednosťou rodičov ako aj učiteľov. Avšak až 86 % rodičov si uvedomuje, že by táto zodpovednosť mala byť skôr na pleciach rodičov, nakoľko im deti vo všeobecnosti dôverujú viac. Rodičia však takémuto dôležitému rozhovoru či diskusii s deťmi na tému online bezpečnosti dokopy nevenujú ani len hodinu času. Z prieskumu spoločnosti Kaspersky jasne vyplýva, že je pre nich takýto rozhovor zložitý.
 
Skutočne úprimne fandím a držím palce rodičom, aby dokázali oceniť hodnotu času s dieťaťom a doslova mu ho venovali ako dar. Prosto trávili čas s deťmi hrou a rozprávaním. Prax ukazuje, že to ozaj nie je jednoduché, mnoho rodičov s hanbou prizná, že sa nevládzu, nevedia hrať s deťmi, je to pre nich ako fárať v bani, resp. to ani nedokážu. Radšej budú taxikármi na "krúžkoch". Rodičia okrem toho nepriamo učia deti pasívnej závislosti na médiách svojou neustálou prítomnosťou v online priestore, napr. televíznou kulisou počas rodinného diania. Už bábätká vídam s mobilom a pesničkou v jedálenskej stoličke, pretože inak by sa vraj nenajedli,“ hovorí psychologička Eva Kuzmiak Reichelová. „Osobne si myslím, že obsahovo a časovo neohraničený kyberpriestor na úkor prirodzeného pohybu tela a čítaniu kníh, môže byť jednou z (viacerých) príčin zatiaľ nie úplne objasneného nárastu depresií či úzkostí u detí v čoraz nižšom veku,“ dodáva.
 
Čo sú najväčšie rodičovské výzvy* pre ochranu detí v online svete?
·       Vysvetliť im online hrozby spôsobom, ktorému porozumejú a budú sa s ním vedieť stotožniť (60 %)
·       Primäť deti k tomu, aby tieto hrozby brali vážne (51 %)
·       Vysvetliť či odradiť ich od toho, aby nepodľahli tlaku rovesníkov (42 %)
 
Obraznosť a fantázia ide s vekom školákov ruka v ruke. Prízvukovanie pravidiel či mentorovanie nemusia byť vždy najúčinnejšie metódy, ako deťom vysvetliť to, že aj na internete si treba dávať pozor. Spoločnosť Kaspersky teda prepojila svoje know-how v tejto oblasti a spolu s renomovanou holandskou autorkou detských knižných príbehov prináša edukačnú knižku Kasper, Sky a zelený macko, ktorá v zjednodušenej a príbehovej forme sprevádza dieťa svetom internetu a jeho nástrahami.
 
Jedna vec je samozrejme priblížiť a vysvetliť deťom možné nebezpečia, druhá zase držať krok s dobou a nezakrývať si oči pred technologickým pokrokom. Spoločnosť Kaspersky, ako jeden zo svetových lídrov v oblasti kyberbezpečnosti, vytvorila aplikáciu nazvanú Kaspersky Safe Kids, ktorá po nainštalovaní do rodičovského a detského zariadenia poskytuje rodičom prehľad o online aktivitách svojich detí, umožňuje regulovať dĺžku pobytu dieťaťa na internete, zobrazí ich aktuálnu polohu alebo ich informuje o profiloch, ktoré si pridávajú medzi svoje kontakty na sociálnych sieťach.
 
Rady spoločnosti Kaspersky ako chrániť deti pred online rizikami:
     Hovorte so svojimi deťmi o možných hrozbách, ktoré na ne môžu číhať na internete
    Ak je to možné, umiestnite stolový počítač, ktorý používa vaše dieťa do spoločnej miestnosti
-      Obmedzte ich prístup na stránky či aplikácie so závadným obsahom
                o    Práve to umožňuje niekoľko bezpečnostných riešení
                o    Možnosť blokovania online obsahu ponúkajú aj niektoré prehliadače či ich špeciálne rozšírenie

      Nabádajte deti k tomu, aby s vami hovorili o všetkom, čo robia na internete – aj o tom, čo ich štve a nie je im príjemné
-       Nastavte si s nimi jasné a pritom kamarátske pravidlá čo na internete smú a čo nie. Nemali by ste pritom zabudnúť na:
                o    Registrácia na sociálnych sieťach a podobných stránkach
                o    Online nakupovanie
                o    Sťahovanie hudby, videí a iných programov
                o    Používanie chatovacích programov a aplikácií
                o    Pokiaľ od vás majú povolené používať messenger alebo iný online chat pripomeňte im, že písať si s cudzími ľuďmi, ktorých nepoznajú môže byť veľmi nebezpečné

      Chráňte všetky zariadenia, ktoré vaše deti používajú na surfovanie po internete účinným bezpečnostným riešením. Niektoré z nich dokonca ponúkajú funkciu rodičovskej kontroly, ktoré môžu starostlivosť o bezpečnosť detí značne uľahčiť

SÚŤAŽ
Zapojte sa do súťaže o 5 balíčkov (plyšový macko + aplikácia Safe Kids a knižka Kasper, Sky a zelený macko)
Vyhodnotenie súťaže: 15. marca 2020!!!

 

 
VÝZVA PRE UČITEĽOV 1. STUPŇA ZÁKLADNÝCH ŠKÔL!  (prípadne družiny)

Kniha Kasper, Sky a zelený macko nemusí byť vhodnou edukačnou pomôckou len pre rodičov, ale aj pre učiteľov. Pokiaľ máte záujem, radi Vám niekoľko výtlačkov pošleme aj priamo do školy. Kontaktovať nás môžete na [email protected]. Platí do vyčerpania zásob.
 
Kniha Kasper, Sky a zelený macko je nepredajná. Jej elektronická verzia je dostupná na stiahnutie na tomto linku.




*Medzinárodný prieskum spoločnosti Kaspersky medzi rodičmi so 7- až 12-ročnými deťmi zameraný na skúmanie trendov, procesov a výziev v súvislosti s ochranou detí v online prostredí. Prieskum bol realizovaný v takmer 20 krajinách, so zapojením takmer 9-tisíc rodičov. Cieľom prieskumu bolo zistiť, ako sú zariadenia pripojené na internet využívané v domácom prostredí, aké sú najväčšie obavy rodičov a ako ich riešia. Viac informácií tu.

Prečítajte si tiež:

Bezpečnejší internet pre deti

Až 4 z 5 rodičov sa obáva o online bezpečnosť svojich detí​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]