Autor textu: Ing. Katarína Sminčáková
28.02.2020

Spojme,  čo nás spája

Cieľom programu je podpora a rozvoj práce na školách s rozmanitosťou žiakov.

Foto: Cieľom programu je podpora a rozvoj práce na školách s rozmanitosťou žiakov

Humenné 28.02.2020 (Skolske.sk)

V školskom roku 2019/2020 prebieha na slovenských školách už druhý ročník  programu Nadácie pre deti Slovenska s názvom Škola inkluzionistov, ktorý je zameraný na rozvoj a podporu inkluzívneho vzdelávania na prvom a druhom stupni základných škôl. Cieľom programu je podpora a rozvoj práce na školách s rozmanitosťou žiakov bez ohľadu na ich fyzické, intelektuálne, emocionálne, sociálne, jazykové alebo iné obmedzenia.

V tomto školskom roku sa do druhej desiatky vybraných škôl z celého Slovenska dostala aj naša škola - ZŠ SNP 1.  Primárnym cieľom projektu, ktorému sme dali podnázov „Spojme, čo nás spája“ je vyvzdelávať pedagogických a odborných zamestnancov školy v oblasti inovatívnych edukačných metód podporujúcich inkluzívne vzdelávanie na škole. Sme presvedčení, že odborné prednášky a workshopy umožnia našim pedagógom rozšíriť si odborné i sociálne kompetencie tak, aby ich vedeli náležite diferencovane využiť nielen v prospech žiakov so zdravotným či sociálnym znevýhodnením,  ale aj v prospech celého žiackeho kolektívu.

V novembri sa uskutočnilo prvé stretnutie so skúsenou lektorkou, Zuzanou Révészovou, ktorá nám predstavila program inklúzie a inkluzívneho vzdelávania a zároveň formou zážitkových aktivít poskytla možnosti ako pracovať s rozmanitosťou svojich žiakov, ako im prispôsobovať vzdelávacie podmienky a vytvárať priaznivú atmosféru.

V dňoch 6 . – 9. februára 2020 sa v Smoleniciach uskutočnilo stretnutie účastníkov programu  za účasti zástupcov alumni škôl, t.j. škôl, ktoré v programe pokračujú už druhý rok.  Vzdelávania sa zúčastnila riaditeľka školy, Ing. Katarína Sninčáková spolu so školskou špeciálnou pedagogičkou, PaedDr Ingrid Baránkovou. Popri mnohých zaujímavých workshopoch obohatených o zážitkové aktivity sa stretli so zaujímavými ľuďmi, zástupcami škôl, s ktorými mohli zdieľať ich cestu smerovanú k inklúzii, skúsenosti a rady. Súčasťou vzdelávania bola aj návšteva  Základnej školy v Smoleniciach, kde sa zúčastnili otvorených hodín, aby aj takýmto spôsobom načerpali nové nápady a inšpirácie.

Do konca školského roka nás čakajú ešte ďalšie zaujímavé workshopy zamerané na posilnenie medzitímovej spolupráce, riešenie problémov a konfliktov v medziľudských vzťahoch s cieľom podporiť tímovú prácu a budovať priaznivú atmosféru v škole.

pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková
pic
Foto: Ing. Katarína Sminčáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]