Autor textu: TASR
03.03.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z oblasti literatúry faktu, detektívnych románov či mysteriózneho trileru.

Foto: TASR

Bratislava 03.03.2020 (TASR)

      Michaela Zamari v novinke s názvom Zákulisie samovydávania alebo ako si vydať knihu dáva návod nato, ako si vydať vlastnú knihu. S čitateľmi sa autorka podelí s vlastným know–how pri vydávaní knihy, v ktorej ponúka aj odpovede na otázky, súvisiace s tým, keď sa rozhodla vydať si prvú knihu na vlastné náklady, teda cestu knihy od rukopisu až hotovému výtlačku. Priateľským jazykom mapuje, čo sa naučila za vyše dvoch rokov intenzívnej práce, keď stihla popri zamestnaní vydať za 14 mesiacov štyri knihy.

      Novinka s názvom Na počiatku bola bunka z pera nórskej autorky Katharine Vestre je príbehom o jednom z najväčších divov prírody, vzniku nového človeka od prvej bunky až po jeho prvý nádych. Nejde o príručku pre budúcich rodičov, ale skôr o fascinujúce čítanie pre milovníkov literatúry faktu, ktorí sa zaujímajú o ľudské telo a všetko, čo s ním až do narodenia súvisí. Na každej stránke knihy si čitateľ zaručene nájde čosi, čo ho prekvapí.

      Američanka Gina LaManna je autorkou detektívneho románu (Ne)vinné ženy. V luxusnom kalifornskom hoteli sa koná svadba, počas ktorej sa nájde mŕtvola muža. K vražde sa priznajú štyri ženy a každá vyhlasuje, že zločin spáchala ona. Prvou je Ginger, matka, ktorá drží pokope svoju rodinu a svadobný víkend pre ňu zďaleka nie je oddychový. Ďalšou je právnička Kate, dosť bohatá na to, aby sa vykúpila z každého hriechu. Treťou je Emily, mladá žena s tajomstvom, utápajúca sa v spomienkach a alkohole. Poslednou je udržiavaná šesťdesiatnička Lulu. Tá dúfa, že jej piate manželstvo vydrží až do smrti. Žiaľ, partnerovo správanie napovedá o opaku. Čitateľ dostane odpoveď na otázku, prečo sa všetky priznali k vražde a pritom ani jedna výpoveď celkom nesedí.

      Toto je Japonsko je názov cestopisu z pera Jutaka Jazawu, v ktorom ako ten najpovolanejší sprievodca prevedie čitateľa po svojej krajine. Prostredníctvom jeho inšpiratívneho rozprávania a farbistých opisov spozná to najlepšie z japonského dizajnu, gastronómie, filozofie a kultúry. Predstaví nielen Tokio, matku všetkých metropol sveta, ale aj dve tretiny Japonska pokryté lesmi, ktoré uctievajú a oslavujú svet prírody. Dávne japonské tradície ako umenie lesného kúpania šinrinjoku alebo oslava nedokonalosti kincugi tu totiž prežívajú po stáročia popri pohodlí moderného života.
   
​​​​​​​   Američan Stephen King je autorom mysteriózneho trileru Temná veža 6: Susannina pieseň. Hrdinovia ka-tet síce dokázali poraziť vlky z Cally, ale vzápätí ich postihne nová katastrofa. Telo Susannah Deanovej ovládla démonka Mia a jej smrteľnú podobu chce zneužiť na vynosenie démonického dieťaťa. Mia ukradla čiernu Trinástku a cez stratené dvere prešla do New Yorku v roku 1999, aby tam porodila potomka zrodeného z dvoch matiek a dvoch otcov. Z neho má vyrásť Rolandova nemesis. Roland a Eddie sa rozhodnú využiť pomoc manniov, cestovateľov v čase, a vybrať sa za Susannah. Otec Callahan s Jakom dostanú za úlohu nájsť Calvina Towera, majiteľa prázdnej parcely, na ktorej rastie magická ruža a tú treba za každú cenu zachrániť. Jake, Callahan a chlapcov spoločník brumbo sa prenesú do New Yorku za Susannah a Eddie s Rolandom skončia v East Stonehame v štáte Maine, kde ich privíta Eddieho starý nepriateľ gangster Balazar. Pištoľník s mladým spoločníkom však nemusia čeliť iba guľkám.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]