Autor textu: TASR
04.03.2020

V CSS Domino vznikne špecializované zariadenie pre deti s autizmom

V Prievidzi táto služba absentovala.

Foto: Ilustračné foto

Prievidza 04.03.2020 (TASR)

Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi rozšírilo ponuku sociálnych služieb o ambulantnú formu starostlivosti o osoby s diagnózou autizmus. V tejto súvislosti zabezpečuje rekonštrukciu jedného zo svojich objektov, ktorý by mal priniesť väčší komfort pre klientov.

      "Veľmi sa tešíme, že budeme môcť otvoriť špecializované zariadenie pre klientov s pervazívnymi vývinovými poruchami, najmä autizmom. V Prievidzi táto služba absentovala," povedala riaditeľka CSS Domino Iveta Lauková.

      Do zariadenia podľa nej umiestnia deti alebo mladých ľudí, ktorí skončia povinnú školskú dochádzku v špecializovanej základnej škole.

My budeme môcť pokračovať v ich výchove, vzdelávaní a taktiež aj socializácii. V našom zariadení im budeme poskytovať odbornú starostlivosť, zabezpečovať ju budú zatiaľ štyria ľudia. Budeme mať osem klientov, uvidíme, či to bude postačujúce.

      Špecializované zariadenie bude sídliť v objekte, kde CSS Domino doposiaľ poskytovalo služby v rámci krízového strediska. Ten momentálne rekonštruujú. "Práce zahŕňali zateplenie objektu, výmenu elektrických rozvodov a rozvodov vody. Toto zariadenie bude mať aj parkovisko a záhradu. Celkové náklady rekonštrukcie predstavujú 438.000 eur. Práce by mal dodávateľ dokončiť v júli tohto roka," spresnil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.
​​​​​​​
      O klientov sa budú starať odborníci, ktorí doposiaľ zabezpečovali služby v krízovom zariadení. Tí už absolvovali i rekvalifikáciu a viacero školení, ktoré boli zamerané najmä na autistov. Starostlivosť tam budú poskytovať zatiaľ ambulantnou formou, keďže tá sa pre okres Prievidza javí podľa Laukovej ako dostačujúca.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]