Autor textu: TASR
04.03.2020

Vzdelávanie v oblasti IT reaguje na aktuálne trendy

Vznikli nové predmety.

Foto: Ilustračné foto

Bratislava 04.03.2020 (Skolske.sk)

Vysokoškoláci s ambíciou uplatniť sa v IT sektore majú možnosť využiť nové a inovované predmety. Vďaka činnosti takzvaného Kompetenčného centra pre vzdelávanie na vysokých školách si môžu zvoliť z viacerých z nich. Centrum vzniklo v roku 2016. Je jednou z aktivít národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe.

      Inovovať vzdelávací proces v IT oblasti na vysokých školách má však počas celého obdobia jeho realizácie (2016 – 2020). Výstupmi sú nové a inovované vysokoškolské predmety a študijné programy pre informatikov a neinformatikov na vysokých školách. Obsah vysokoškolských predmetov sa tvorí, reviduje a aktualizuje na všetkých piatich partnerských univerzitách národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre).

      "Z pohľadu čísel o nových a inovovaných predmetoch hovoríme napríklad o 19 predmetoch zameraných na dátovú vedu, 13 predmetoch zameraných na internet vecí. Počítačové siete majú 14 nových predmetov a rovnako aj podnikovo-informačné systémy," uvádza IT Akadémia. Ich súčasťou sú aj študijné materiály, ktorých cieľom je pripraviť absolventov neinformatických odborov na pracovné uplatnenie sa v IT sektore. Ide o tri predmety k dátovej vede a dva predmety v oblasti sieťovej akadémie, jeden predmet je venovaný internetu vecí a štyri sa týkajú podnikovo-informačných systémov.

      Päť partnerských vysokých škôl realizuje výučbu 57 nových a inovatívnych predmetov vyššie uvedeného odborného zamerania. "Vďaka partnerským univerzitám ponúka národný projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie študentom v rámci študijných programov aj certifikované bloky IT – prax. Majú zlepšiť vedomosti a praktické skúsenosti študentov – neinformatikov v oblasti informačných technológií," uvádza IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

      "Jedným z prínosov projektu z hľadiska udržateľnosti je akreditácia nového študijného programu analýza dát a umelá inteligencia na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach. Prvýkrát sa bude realizovať v akademickom roku 2020/2021," poznamenal Gabriel Semanišin, prorektor pre informatizáciu a riadenie kvality na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach a zároveň garant projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.
​​​​​​​
      Štruktúra predmetov a obsah študijných materiálov vznikali aj na základe intenzívnej spolupráce so zamestnancami IT firiem.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]