Autor textu: TASR
04.03.2020

ŠPÚ predloží MŠVVaŠ návrh odboru pre gymnázia so zameraním na informatiku

K návrhu sa vyjadrovali v 23 gymnáziách. 

Foto: ŠPU

Bratislava 04.03.2020 (Skolske.sk)

Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) predloží Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR návrh študijného odboru gymnázia so zameraním na informatiku. Návrh nového študijného odboru vychádza z výsledkov a výstupov národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie, ktorého hlavným cieľom je vytvorenie modelu vzdelávania a prípravy mladých ľudí na aktuálne a perspektívne potreby vedomostnej spoločnosti a trhu práce so zameraním na informatiku a IKT. TASR o tom informovala Mária Lukáčová zo ŠPÚ.

      Jednou z hlavných aktivít a výstupov projektu je vytvorenie modelu tried so zameraním na informatiku, takzvaných "informatických tried". Bolo vytvorených desať nových predmetov pre stredné školy, pričom na vytváraní učebných textov sa formou konzultácií a recenzií podieľali aj odborníci z IT firiem. Riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk je presvedčený, že takýto študijný odbor je pre dynamický a efektívny rozvoj školského systému i celej spoločnosti dôležitý.

      Hajduk tvrdí, že pre spoločnosť je kľúčová orientácia mladej generácie na vzdelávanie v STEM odboroch a v informatike. "Školský systém musí na tieto zásadné zmeny reagovať. Preto po úspešnom overovaní v rámci národného projektu, z ktorého vyplynulo, že na naplnenie cieľov zriadenia informatických tried je účelné vytvoriť nový študijný odbor, ŠPÚ predloží MŠVVaŠ SR návrh nového študijného odboru gymnázium so zameraním na informatiku na schválenie," povedal Hajduk.

      Hlavným cieľom vytvorenia študijného odboru je orientácia žiakov gymnázií na vysokoškolské štúdium v študijných odboroch a programoch, v ktorých možno využiť informatickú prípravu a vysoký stupeň digitálnej gramotnosti, okrem toho tiež aj orientovanie sa v problematike umelej inteligencie a jej využívania.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]